Medijski sukob (foto izvor: eltxoromatutino.com, Donald Trump - Don Emert, Getty Images)
U VAZDUHU · retrovizor

Meril Strip je fantastična glumica, koja je osvojila sto pedeset sedam nagrada u karijeri. Donald Tramp je uspešan biznismen, TV zvezda i miljenik šezdeset pet miliona Amerikanaca koji su za njega glasali na predsedničkim izborima. Sada su se ove dve popularne ličnosti sukobile i dovele medije do usijanja.

Primajući nagradu za životno delo na ceremoniji dodele Zlatnih globusa, Meril je nedavno žestoko potkačila Trampa, a da mu nijednom nije spomenula ime. Aludirajući na njegov negativan stav prema imigrantima, šaljivo je pitala kolege, koje su se doselile u Holivud, gde su njihovi izvodi iz matične knjige rođenih. Nešto kasnije slavna glumica izrazila je šokiranost skandalom koji je Tramp izazvao kada je navodno imitirao Serdža F. Kovaleskija, novinara sa invaliditetom, čiji mu članak nije bio po meri. Poznati govor privela je kraju mišljenjem da nasilje rađa nasilje i da su američkoj naciji, da bi se očuvala istina, neophodni principijelni mediji i veća zaštita novinara, koji će moćnike pozivati na odgovornost.

Gromoglasan aplauz bio je upućen Meril Strip te večeri, što je bilo očekivano. Nije tajna da je besprekorna glumica pristalica Hilari Klinton, kao i veći deo liberalnog Holivuda. Ništa, međutim, ne polarizuje tako lako kao sukob dve privilegovane i uspešne osobe. Protivnici ističu da je poruka Meril Strip još jedan primer licemerja među povlašćenim zvezdama Holivuda, koje žive u svom začaranom krugu i zapravo nemaju pojma kolika je razočaranost radničke klase u Obaminu politiku, čije bi kormilo Klintonova preuzela.

Kćerka bivšeg predsedničkog kandidata Džona Mekejna napisala je na svom Tviter profilu da je govor Meril Strip pokazatelj zašto je Tramp pobedio na izborima i da će mu Holivud pomoći da bude ponovo izabran, ako ne uspe da napravi razliku između uzroka i posledica. Britanski novinar Pirs Morgan primetio je da je glumica kritiku mogla da uputi i samom Holivudu, podsećajući je da je to industrija koja ohrabruje nepoštovanje. Najbanalniji su pozivi da se drži glume, jer se u Americi rijaliti zvezda uskoro penje na osvojenu predsedničku poziciju.

Sloboda medija u vreme Baraka Obame, kada je Hilari bila državna sekretarka, pretrpela je snažan udarac brojnim ograničenjima i proganjanjem zviždača, što Meril, istina, nije spomenula. Za mnoge, dvoličnost se ogleda i u propuštenoj prilici da se na pravi način pozabavi nasiljem izazvanim ratnim sukobima. Prema podacima lista The Guardian, SAD su samo u toku prošle godine sručile preko 26 000 bombi na različitim teritorijama.

Ko je sada u pravu? S jedne strane Meril je zaista mogla da kritikuje nezainteresovani i korumpirani establišment demokrata, željan progona transparentnosti i rata. Postoji samo jedan problem – Hilari je od Trampove pobede otišla u istoriju i bilo bi zaista besmisleno vraćati je na dnevni red. S druge, kritika Trampove sirovosti, pompeznosti i suludih ideja veoma je važna. Budući predsednik Sjedinjenih država, čije će odluke i te kako uticati na ostatak sveta, još jednom je demonstrirao glupu površnost kada je posle dodele Zlatnog globusa protivnicu nazvao najprecenjenijom glumicom u Holivudu.

Mnoge od preostalih kritika upućenih Meril Strip takođe su diskutabilna zamena teza. Očekivanje da bi umesto o ugnjetavanim novinarima trebalo pričati o ratovima i sličnim problemima otvara vrata etičkog pakla. Da li bi dok rešavamo jedan problem ostale trebalo da ostavimo po strani? Da li bi pojedini ljudi, zato što su manjina, trebalo da pate i budu omalovažavani dok se ratovi ne privedu kraju? Da li bi trebalo da ćutimo kada na vlasti vidimo moćnike kako se bahate, zato što je i njihov prethodnik bio loš izbor?

Poput miliona drugih Amerikanaca, trostruka dobitnica Oskara je na predsedničkim izborima bila prinuđena da bira između dva zla, kako se to ovde popularno kaže. Meril je srce na mestu, ali govor joj je, istina, mogao biti bolji. Veliki je problem to što je zanemarila da novinar Serdž F. Kovaleski nije nemoćna osoba, već dobitnik Pulicerove nagrade sposoban da se sam odbrani. Ali, uz nasilje zaista jesmo svi na gubitku i trebalo bi da imamo principijelne medije, veću zaštitu novinara i istinu koja izlazi na videlo. Moćnici se moraju pozivati na odgovornost pred „malim“ ljudima. Pojava rata, gladi, korumpiranosti i svega drugog što nam padne na pamet ne umanjuje tu činjenicu.

Koliko je govor sličan onom kojim se Meril obratila javnosti neophodan, najbolje svedoči to što glumica očigledno nije svesna da je sama postala žrtva neprofesionalnih i neobjektivnih medija, koji su uradili mnogo toga nečasnog svrstavajući se na stranu Klintonove. Jedna od tih nečasnih stvari bilo je plasiranje vesti da je Donald Tramp oponašao Kovaleskija, što je budući predsednik negirao. I zaista, na Internetu se mogu pronaći brojni snimci na kojima pravi identičnu gestikulaciju dok kritikuje ljude koji nemaju nikakav hendikep. Meril u svakom slučaju hvala na iskrenosti, hrabrosti i pokretanju rasprave, jer nije bila dužna da kaže bilo šta. Sa nagradom za životno delo mogla da ode sa pozornice uz najdosadniji i hiljadu puta odslušan govor zahvalnosti porodici i prijateljima, koji društvu i prosečnom gledaocu ne znači ništa.

Inflacija Vi i ekonomija na ti: Inflacija kao prošlost ili budućnost? Zoran Modli Retrovizor: Zoran Modli Daniel Kovač Retrovizor 2014: Daniel Kovač Ana Ćurčin, foto: Kornelija Sabo Retrovizor 2014: Ana Ćurčin · · · ·