Meryl Streep
KULTURA · film/TV

Meryl Streep je matora, seda, nosata i zabole je ćoše. Ako 22. februara na dodeli nagrada Američke filmske akademije dobije četvrtog Oskara, bilo bi fer da ga sama sebi uruči jer joj drugi glumci nisu ni do struka. Dobro, možda bi do nje svojim levim stopalom mogao da “došepa” Daniel Day-Lewis, ali to je diskutabilno. Tako bi se moglo reći, ali ne bi trebalo – sve je to zapadnjačka propaganda neprikladnog stila života!

Ko je ta Meryl Streep uopšte i kakve su njene moralne vrednosti kada je u Holivudu odvratno opsednutom novcem izgradila zavidnu karijeru? Da li je ona rođena s tim, ili je to postigla s proizvodima kozmetičke linije, čije se ime ovde neće spominjati iz inata, jer nisu legle pare za reklamu?

Kada bih govorio kako ne priliči pravom muškarcu i nazvao Streepovu prebožanstvenom art divom to i dalje, verovali ili ne, ne bi zvučalo pederski. Zvučalo bi, nažalost, kao istina. Ako kažem, kao jedan od grozno ženskastih likova iz one serije što nam truje decu (Modern Family), da bi Meryl Streep mogla biti angažovana da glumi Betmena, a da i dalje bude pravi izbor za ulogu, i to bi, što je najgore, zvučalo kao istina. Postoji nešto u toj njenoj nazalnoj devijaciji što omađija ljude i protiv čega se treba boriti.

O tome koliko je grdna dosta se pričalo kada je zbog izgleda izgubila ulogu u rimejku filma King Kong, a sam ju je Bog spasao kada je ostala bez glavne uloge u filmu koji češće zovu Alien umesto Tuđin, zbog namernog zatiranja srpskog jezika. To je jedna od četiri uloge koju je izgubila, spasivši sebe rodno nedefinisanih pojava. Nisu žene za te muške poslove – nek se teši s preostalih 70 uloga, tri osvojena Oskara i 164 druge nagrade, kad joj je već toliko stalo do te glume.

Na bračnom planu, očekivano, nisu cvetale ruže. Kada joj je prvi muž, glumac John Cazale, preminuo od karcinoma, Streepova je izjavila da nikada nije prešla preko toga, niti da će ikada moći. Lep gest, ali se samo šest meseci kasnije sramotno udala za skulptora Dona Gummera, s kojim je u braku duže od tri decenije. S njim živi na relaciji: skupa vila u Los Anđelesu – skupa vila u nekoj pripizdini u Konektikatu. Sve luksuz. Dobro je što se bar sa četvoro dece ostvarila kao majka i ispunila jedinu ulogu za koju je zaista stvorena.

A evo po čemu je Streepova još poznata: skakala je kao navijačica u srednjoj školi (lascivna plavuša), perfekcionistički je posvećena pripremanju uloge (egoistična radoholičarka), donirala je milion dolara Nacionalnom muzeju istorije žena (feministički sumnjiva), izjavila da ne veruje u moć molitve i ne vidi sebe u bilo kojoj religiji (ateistički skandalozna), razvila sposobnost da ovlada bilo kojim akcentom (đavolja rabota) i okupila armiju obožavatelja koji sebe nazivaju Streepersi (izazvala idolopoklonstvo).

Bludnica iz filma Mamma Mia! je, pored svega, toliko prepotentna, da je oborila rekord sa osamnaest nominacija za Oskara, a onda samu sebe pobedila devetnaestom. Ima li kraja samoljublju? Streepova danas ima 65 godina. E, crkla, ali za sto!

igra kodova Filmska recenzija: „Igra kodova“ Slavni gubitnici Oskara Ovo je nepravda: Slavni gubitnici Oskara Filmovi Jennifer Lopez Top 5: Najbolji filmovi u kojima je glumila Jennifer Lopez pedeset nijansi Premijera filma „Pedeset nijansi – siva“ u Sava Centru · ·