bloom meeting 6-cover
U VAZDUHU · trend

Radni prostor ima važan uticaj na celokupan rad, na individuu i na tim, pa je iznajmljivanje namenski uređenih prostora za različite poslovne aktivnosti koje nisu svakodnevne postala praksa koja je ušla i na naša vrata. Dok se s jedne strane razvija rad od kuće, razvija se i rad u poslovnim prostorima koji sa sobom nose udobnost doma.

Davno pre nego što je Gugl zapošljavao hiljade ljudi, njegovi osnivači zadali su sebi jedan cilj: da stvore prijatni radni prostor. U nameri da privuku i zadrže talentovane ljude istraživali su primere uspešnih poslovnih kompanija koje se ističu inovacijama i kreativnošću i uvideli da se zaposleni više posvećuju poslu i postižu bolje rezultate onda kada im je prijatno na radnom mestu.

Naizgled jednostavna formula skliznula je iz vidokruga mnogim kompanijama, a naročito kako su rasle. Okruženi smo radnim prostorima čiji uslovi su na granici nehumanog ili ih odavno već prelaze, i to čak svakodnevno, da ih ni ne primećujemo. Sa druge strane, ulaganje u komfor radnog okruženja postala je već isprobana praksa mnogih svetskih kompanija koje su videle očigledno – da bolje okruženje podstiče i bolji rad, I da se to svima isplati. Ne čudi da se budući svetski lider u tehnologijama upravo na to usmerio još u prvim koracima i počeo aktivno da primenjuje formulu koju su zatim počele da usvajaju kompanije širom sveta, a svet je došao i do nas.

Aktivne pauze

Trend uvođenja prostorija za igru, odmor, pa čak i sport, na radnom mestu, popularizovale su IT kompanije. Uvođenje aktivne pauze raširilo se među modernim kancelarijama, zajedno uz team building i različite druge aktivnosti koje za cilj imaju da zaposlene opuste, zbliže, pa na kraju krajeva (ili početku) i da podstaknu da je na poslu super, bez obzira na vreme provedeno na njemu. Ne čudi da je ova praksa započela prvo među IT kompanijama, uz ideju da što je više posao high-tech, to je veća želja za low-tech pauzom.

Danas i kod nas mnoge uspešne kompanije, mahom internacionalne, ulažu u prijatno radno okruženje i vreme za predah, te nastoje da kroz različite podsticaje stvore prijateljsku radnu atmosferu, barem što se tiče okruženja. Od uvek punih frižidera, preko različitih društvenih igara, sve do prostora susreta, druženja i edukacije, posebno uređenih sa ciljem da radni prostor bude mesto na kome se čovek pre svega oseća prijatno i kao deo kolektiva, stavlja se posebna pažnja na dizajn i opremljenost tako da mesto za rad bude nalik domu, u kome je prijatno boraviti, pa tako i raditi.

Stvaranje tima

Još bolje rezultate daju mali izleti i izmeštanja iz svakodnevice. Team building je praksa koja je već izvesno vreme s nama, i postoji čitava mreža ponuda kuda sa zaposlenima: od zajedničkog izlaska na večeru i noćnih izlazaka, preko različitih edukacija i obuka, pa sve do aktivnih izleta i sportskih aktivnosti. Vrednost ovakvih susreta izmeštenih iz svakodnevice je višestruka. Timovi se osnažuju kroz izmeštanje iz ustaljenog, ali još više i kroz različite prilike savladavanja zajedničkih prepreka i rešavanja zadataka. Prevod engleskog termina koji je ustaljen kod nas bio bi „stvaranje tima“ i upravo to i jeste cilj ovih izlazaka i izleta. Najlepše od svega je ideja da se tim razvija uz aktivnosti koje su zanimljive, prijatne i pune adrenalina i/ili uživanja.

Praksa team buildinga se kod nas do te mere razvila da postoji čitav izbor organizatora ili unapred pripremljenih aktivnosti i prostora koji kompanijama stoje na usluzi. Od mirnih susreta pa sve do divljih avantura u prirodnim lepotama Srbije, izbora nam ne manjka. Mnoge od njih čine aktivni izleti koji zaista predstavljaju prave izazove. Wild Serbia u svojoj ponudi tako ima alpinizam, lov na blago, korporativni kamp za preživljavanje, streljaštvo, pa sve do offroad tura i pucanja u prirodi. Naravno, tu su i manje izazovne ponude, te združeni spa hoteli Srbije imaju i posebnu ponudu za osnaživanje timova koja podrazumeva čisto uživanje.

Udobnost doma

Rad u drugačijem okruženju od svakodnevnog podstiče stvaranje novih veza, otvaranje komunikacija, osnaživanje timova i rađanje novih ideja, te kompanije pored učestale prakse team buildinga ulažu i u radne sate i različite biznis aktivnosti u nekom drugom i drugačijem radnom prostoru. Iako u svetu već odavno prisutno, ova praksa još uvek nije zapravo zaživela kod nas, te su novina takva mesto susreta u Beogradu, gde se pruža nova mogućnost zakupljivanja prostora opremljenih za rad, ali u prijatnoj atmosferi nalik domu.

Kao prostor za sastanke, radionice i treninge u Beogradu je najzastupljenija praksa zakupljivanja hotelskih sala, iz razloga praktičnosti koje pružaju kao što su prednosti lokacija i objedinjenih celokupnih usluga. Ipak, kako nisu namenski uređene za radni prostor, nisu najudobnije rešenje, pogotovo za duže radne sate i okupljanja. Svetski je trend zakupljivanja namenski uređenih prostora za zajednički rad u kojima vlada udobnost doma, ali produktivni mir i potrebna infrastruktura. Iako postoji razlika između ovakvih prostora i co-working prostora, oni se često prepliću, odnosno co-working prostori sadrže i prostorije koje se mogu zakupljivati ne kao radno mesto na duže, već baš za kratkoročne potrebe različitih kompanija. Dok su co-working prostori već neko vreme uspešno zaživeli kod nas, nedavno je stvoren prvi prostor namenski uređen za različita poslovna okupljanja.

Svetski trendovi i kod nas

Bloom Meeting House je namenski uređen poslovni prostor u prijatnoj atmosferi doma. Predratna dedinjska vila koja se kupa u zelenilu prostranog dvorišta pretvorena je u savremeno opremljeni funkcionalni radni kompleks čije usluge je moguće kratkoročno uzeti u najam. Ideja za Bloom Meeting House proizašla je iz potrebe da se ponudi alternativa beogradskoj poslovnoj ponudi, odnosno izbor, i da se i kod nas nađe mesto namenski uređeno za rad i okupljanje u čijem komforu se uživa i opušta. U dizajniranim prostorijama Bloom Meeting House-u, iako tek otvorenih vrata, dešavaju se različite aktivnosti: od poslovnih prezentacija, preko radionica i treninga, do sastanaka i kreativnih susreta – ušuškanih u privatnost doma a uz svu radnu infrastrukturu, uključujući i onu potrebnu za predah i pauzu.

Na drugoj strani korporativnog doživljaja dolazi još jedna novina kod nas, a to je dolazak svetskog co-working lanca koji je svoje prve uslužne kancelarije otvorio u Beogradu. Regus se prostire na preko 100 zemalja sveta i nudi fleksibilan radni prostor namenjen individualcima, malim kompanijama i velikim preduzećima, u maniru koji je više nalik potrazi preko Airbnb-a. Njihov veb-sajt pruža usluge iznajmljivanja kancelarija širom sveta, ali i otvorenih radnih prostora, poslovnih salona, sali za sastanke, i nešto sasvim drugačije – virtuelne kancelarije. U pitanju je poslovna adresa – na adresi na kojoj zapravo niste prisutni, gde se može preusmeriti pošta, papirologija, adresa ugovora, ali i primanje poziva, uz sve angažovanje osobe koja je na toj lokaciji zadužena da ih prima.

shutterstock_1030883029_cover Otkrivanje sreće Modni svet je poludeo za dugom Modni svet je poludeo za dugom superbake(31)-cover Socijalno preduzetništvo: Gde piješ kafu, kupuješ doručak i naručuješ kolače? One Star Colorblock Platform ONE STAR: Colorblock Platform + Pinstripe · · ·