cover mia knezevic
U VAZDUHU · intervju

Predstava „Kafa i cigarete – pozdrav iz Beograda“ posvećena je kultnom ostvarenju reditelja Džima Džarmuša „Coffee and Cigarettes“‚ snimljenom 2003. Film u kome se u opuštenim razgovorima, uz dozu zavisnosti i crnog humora progovara o mnogo čemu, bio je polazna tačka Mii Knežević, koja je napisala i režirala komad koji će svoju premijeru imati 29. septembra, u Ateljeu 212, na sceni Mira Trailović. A uoči premijere, u jeku finalnih proba, Mia Knežević govori za City Magazine

- U svakodnevnom ritualu ispijanja kafe uz cigarete često delimo najvažnije teme svog života i donosimo važne odluke. Inspirisana Džarmušovim filmom došla sam na ideju da naš savremeni trenutak razumem i izrazim ovim komadom.

Koliko se predstava naslanja na Džarmušov film ? Šta vas je posebno dotaklo i inspirisalo u ovom filmu?

– Predstava odnosno komad duguje Džarmušu dramaturšku strukturu i osnovnu situaciju susreta. U filmu me je posebno dotaklo otkrivanje i razmena dubokih ljudskih emocija u naizgled običnim trenucima. Inspirisalo me je to što desetak pojedinačnih priča iz filma otvara mogućnost da zamislimo beskrajan niz susreta koje prepoznajemo u sopstvenom iskustvu.

Kojim temama se bavi komad? Šta je u njemu univerzalno, a šta lokalno?

– Nikad ne znamo kad će neki slučajan susret ili susret koji pripada svakodnevnoj rutini, pokrenuti u nama duboka i nova osećanja i suočiti nas s novim vrednovanjem, kako sadašnjih tako i trenutaka iz prošlosti. Kafa i cigarete, kao rituali kojima se prepuštamo između lične navike pretvorene u potrebu i društvenog konteksta u kome učestvujemo, čine te trenutke ponekad i sudbinskim. Objedinjujuća tema gotovo svih priča u predstavi je društvena pojava odlaženja i vraćanja u rodni grad. Otuda drugi deo naslova: Pozdrav iz Beograda. Taj pozdrav je upućen i filmu Džima Džarmuša.

Kako je izgledao rad na predstavi?

– Imala sam priliku da radim sa zaista značajnim i talentovanim glumcima koji su tokom procesa proba ovaj komad učinili scenski istinitim i presudno doprineli da ono što sam zamislila postane predstava.

Šta još trenutno radite? Šta imate u planu?

– Trenutno sam u procesu proba predstave Kući Ljudmile Razumovske u Narodnom pozorištu u Subotici. Do kraja sezone ću raditi još dve predstave.

Slavimir Stojanović Slavimir Stojanović: Imao sam sreće da veoma mlad shvatim za šta sam rođen DSC_0473 Srpski kajakaši: U društvu svetskih prvaka ZAA1 Grupa ZAA: Jasno i glasno – da! Perkusionistički duet Perkusionistički duet: Klasične kompozicije na naš način ·