Dvorištance i Mikser Festival
KULTURA · art · U VAZDUHU · grad · KULTURA · muzika

Klub Dvorištance u Savamali ima prepoznatljivu baštu, ležernu atmosferu, miris obližnje Save. Opušten u dnevnim i uzbudljiv u večernjim satima, ovaj klub je i mesto u kom često možete videti, čuti, otkriti… razne novitete ovdašnje kulturne scene. U okviru ovogodišnjeg Mikser festivala, od 3-7. juna, Dvorištance će svakoga dana od 11-17 sati predstaviti po jednu prodajnu izložbu. Svoje radove izložiće odabrani dizajneri, fotografi, inovatori… U najavi je i mali Salon knjiga, i dan posvećen stripu, kao i uzbudljiv muzički program u popodnevnim i večernjim satima, i nastupi mnogih DJ-eva.

- Dvorištance je jedan od par klubova koji čini deo Mikser Festivala od njegovog prvog izdanja u Savamali. Mi svake godine imamo svoj program koji podrzava autentičan duh Savamale kao jedinstvenog kulturnog i umetničkog kvarta. Ove godine smo imali želju da u skladu sa temom Miksera Neizdrž napravimo spoj različitih umetnosti, izraza i koncepata. Zbog toga je svaki dan posvećen drugačijem sadržaju i predstavlja posebnu celinu, objašnjava Iva Sakan, direktor marketinga kluba Dvorištance.

Program startuje u sredu, 3. juna, kada će biti održana prodajna izložba autentičnih, dizajniranih predmeta – nakita, odeće, nameštaja. Inspirativne odevne komade izložiće ovdašnji brendovi – REdesign21, Mokosha line, Greška, Curly Lab, Sun Skirt. Predmete za kuću predstaviće brend Hanging i Modni atelje Marija Rajna, Sundri Pop Design će izložiti zanimljiv nameštaj, a Dea Ars unikatne cipele.

Radovi tri beogradska fotografa moći će da se pogledaju u četvrtak, 04. juna. Izložba Lisabon kroz vrata Dragana Jovanovića Giovannija predstaviće fotografije Lisabona i neobičnu arhitekturu vrata, kapija i ulaza u raznim delovima portugalske prestonice. Frames of my Eyes Aleksandara Mijatovića, predstaviće deo opusa ovog „freelance“ fotografa koji je svoje radove objavljivao u mnogim svetskim magazinima – National Geographic, Qatar Today, Good News, ReFoto. Seriju kolažnih radova nazvanu In between izložiće Milica Mijačević-Carević.
Interesantna izložba inovacija, novih ideja i pronalazaka najavljena je za petak, 05. jun kada će biti predstavljeni patenti i projekti grupa Ono Bikes i Kargo Bikes. U subotu, 06. juna, klub Dvorištance će organizovati mali Salon knjiga u saradnji sa MakArt distribucijom. Biće održane promocije knjiga, uz prisustvo autora. Planirano je predstavljanje romana Marije Stupar A naročito Petra, i Dušana Nedeljkovića Rođeni zli, putopisno delo Bantustan – atlas jednog putovanja Lazara Pašćanovića, Uroša Krčadinca i Marka Đedovića, i priručnik Škola jedrenja Stefana Stojkovića.

Celodnevni program Strip u Dvorištancetu realizuje se uz podršku Darkwooda, online prodavnice stripa. U nedelju, 7. juna, prostrana bašta Dvorištanceta ugostiće mnoge autore, dnevna izložba će obuhvatiti digitalne printove, grafike i ilustracije Oli Poppins, Danijela Babića, Uroša Begovića. Posetioci će moći da nabave i raritetna strip izdanja ovdašnjih izdavača, kao i stripove do kojih se teže dolazi, one objavljene u regionu. Poseban gost događaja u nedelju biće Škola stripa i ilustracija Đorđe Lobačev.

Tokom trajanja Mikser festivala svakog dana od 11 h, u zatvorenom delu kluba Dvorištance moći će da se pogleda izložba In memoriam Velimir Panajotović (1963 – 2015). Izložba koja se organizuje u čast i sećanje na Velimira Panajotovića, predstaviće retrospektivu njegovih rok i art fotografija.

Ivan Šuletić pozivnica Izložba „CITYSCAPE“ Ivana Šuletića richard prince Umetnost ili krađa: Profitiranje od tuđih Instagram fotografija Svakodnevica i remek-dela u kolažima Kolaži koji spajaju svakodnevicu i remek-dela Paja Jovanović Slika „Spasitelj“ Paje Jovanovića u galeriji Dar Mar · · ·