milica mihailoviccover1
U VAZDUHU · intervju

Na sedmom po redu StandUpFestu koji se održava od 17. do 23. oktobra u Ustanovi kulture Vuk Karadžić publika će imati priliku da se smeje na nastupima poznatih i prepoznatljivih komičara, ali i da vidi zanimljive goste iz regiona, nove nade stand-up scene, i jednog predstavnika britanske škole humora – Engleza Daniela Slossa. O ovogodišnjem programu, o različitim komičarskim senzibilitetima i frekvencijama, i humoru na ivici noža, za City Magazine govori Milica Mihailović, direktorka organizacije Standup.rs.

Kako je osmišljen ovogodišnji StandUpFest?

Svake godine na StandUpFest pozivamo komičare koji spadaju u najbolje i najkvalitetnije u regionu u tom trenutku. S obzirom na to da se ovim poslom bavimo već osam godina, u smislu produkcije, gostovanja, festivala, poznajemo sve koji se bave ovom formom ili pokušavaju da se bave, jer ovo je zaista tek u povoju i tek se očekuje na produkcionom planu veliki rast kad su u pitanju sami nastupi i broj komičara.

Šta odlikuje nove nastupe poznatih komičara (Srđana Dinčića, Marine Orsag, Nikole Silića, Aleksandra Perišiča…)?

Za dobar i kvalitetan nastup potrebno je da se komičar svakog dana bavi ovim poslom koji je, i gore nabrojanima ali i drugima – velika ljubav. U stand-up komediju, kao i u ostale performerske vode, ulazi se zbog talenta i ljubavi, a ne zbog popularnosti i novca. Zanimljivo je da talentovani komičari i komičarke na kraju, naravno, počnu da zarađuju od ovog posla, i postaju poznati. Za dobar nastup potreban je tekst koji je obavezno autorski, duhovit, na ivici noža, ironičan i naravno smešan, a scenska pojava se menja iz godine u godinu. Scenska harizma je zapravo nešto što publika oseti kod komičara koji je tu iz pravih razloga.

Ko su mlade nade koje će nastupati na festivalu ove godine, oni čije vreme tek dolazi?

Nama je veoma važno da se pojavljuju novi ljudi i da radimo s njima na nastupima. Na regionalnoj večeri 21. oktobra nastupiće naša dva mlađa komičara – Nenad Stefanovski i Raša Nestorović, koji su na putu da postanu profesionalni komičari. Tu je i Nikola Radojlović, koji je s nama samo dve godine, ali je veoma interesantan publici, a nastupaće na večeri crnog humora 20. oktobra. Ima tu još imena, i svi koji su u Standup.rs organizaciji zapravo su tu s razlogom.

Šta karakteriše humor i ovogodišnje nastupe gostiju iz regiona?

Svi komičari su specifični i razlikuju se. Saška Koceva, koji nam dolazi iz Makedonije, a već ima fan bazu u Beogradu, karakteriše izuzetna scenska harizma. Tin Vodopivec stiže iz Ljubljane, i, iako su nas pobedili u basketu, sme da se pojavi. Martina Ipša je jedna od retkih žena koja opstaje u stand-up-u i veliki je profesionalac. Ekipa iz Studija smijeha – Marina Orsag, Tomislav Primorac i Tin Sedlar, iz naše su partnerske organizacije. Marina je česta gošća u Beogradu i u čitavoj Srbiji, i nastupi su joj uvek posećeni.

Možete li mi reći nešto više o Danielu Slossu, gostu iz Škotske? Šta je specifično za njegov humor i senzibilitet, zbog čega je njegova predstava Daniel Sloss: SO? doživela toliku popularnost u Edinburgu, a potom i u Evropi?

Daniel Sloss je neko ko je relativno mlad i nov na sceni stand-up komedije, ali je uspeo da se izdvoji čim se pojavio, jer ima izuzetno britak humor. To je kvalitetna britanska škola humora, on ima sjajan osećaj za panč, i neizmerno je simpatičan na sceni. 

Kako je izgledao rast – i stand-up festivala i same stand-up scene kod nas u proteklih sedam godina? Da li je izazov svake godine osmisliti festival koji će publici ponuditi nešto novo?

Svaki festival je izazov, i mnogo je posla i stresa, jer je potrebno osetiti puls publike. S druge strane, mi radimo tokom cele godine neprekidno, nastupamo u našem matičnom klubu Ben Akiba četiri puta nedeljno, i „osluškujemo“ potrebe publike. Neke stvari su naravno i rizik, ali svi izuzetno volimo StandUpFest i mnogo nam je važan. 

Za koje programe na ovogodišnjem festivalu je publika najviše zainteresovana?

Premijera Srđana Dinčića Treće stanje se veoma brzo prodaje, kao i regionalne večeri – 18. oktobra ćemo gledati komičarke iz regiona, dok će 21. nastupati komičari iz regiona.

Branka Kovačević Branka Kovačević „Kako postati ikona stila? Beograđanke znaju“: Žene koje su lepe i u teškim vremenima 02 foto Vladimir Sretenovićcover Jelena Bogavac: Fabrika pozorišne tradicije David-Simoncover Dejvid Sajmon: Kritika jednog sveta Pjongjang i Fleksi Filip Milosavljević: Severna Koreja je zanimljiva za sva čula · · · ·