Skupocene markice
U VAZDUHU · urban flash

Filatelija je svet kojim suvereno vladaju rariteti i štamparske greške. Što je neka poštanska markica neobičnija, kontroverznija ili ređa, to je veća verovatnoća da će za njom žudeti armija kolekcionara. U osnovi, ovde je reč o hobiju koji se otrgao kontroli, a da bi se shvatilo do koje mere, najbolje bi bilo da se upoznate sa deset najskupljih markica na svetu.

The Whole Country is Red
vrednost: 474.197 dolara

Na ovoj kineskoj markici granice republike su pogrešno iscrtane, a dve grupe ostrva nisu ni prikazane. Toliko o tome da je cela zemlja crvena. „Dugo vremena sam se plašio da ću završiti u zatvoru“, izjavio je dizajner markice Wang Weisheng, koji je upropastio političku propagandu. Možda ga je spaslo to što je greška uočena i prijavljena ministarstvu takvom brzinom da je markica povučena istog dana kada je puštena u prodaju – 24. novembra 1968. godine.

The Black Empress of Canada
vrednost: 488.900 dolara

Lice mlade kraljice Viktorije našlo se na ovoj markici koju je kanadska pošta izdala 1851. godine. Njena denominativna vrednost bila je velika, tako da je prodato samo oko 1450 primeraka, što ju je učinilo veoma retkom.

Hawaiian Missionaries
vrednost: 677.587 dolara

Zbog ove havajske markice, štampane u vrednosti od 2, 5 i 13 centi, filatelisti su gubili život – 1892. godine zavidni Hector Giroux ubio je Gastona Lerouxa, vlasnika marke Hawaiian Missionaries od 2 centa.

Olive-colored Queen Victoria’s Head
vrednost: 824.648 dolara

Na radost aukcijskih kuća, ove markice iz 1864. godine obeležilo je dosta grešaka. Umesto smeđe, njihova boja je maslinasto zelena, vodeni žig je pogrešno stilizovan, a pojedina slova našla su se na mestima gde nije trebalo. Danas je Olive-colored najskuplja markica u istoriji pošte Hongkonga.

Inverted Jenny
vrednost: 977.500 dolara

Kada je 1918. godine avion postao sredstvo za transport američke pošte, pojavila se markica kojoj je patriotizam došao glave. Inverted Jenny morala je da prođe kroz štampu dva puta da bi asocirala na američku zastavu – jednom zbog plave boje i jednom zbog crvene. To je stvorilo idealne uslove da se pri drugom štampanju papir okrene na pogrešnu stranu, što se i dogodilo. Nesrećna Jenny je zbog toga okrenuta naglavačke i izgleda kao da ponire, ali cena joj je dosegla vrtoglave visine.

Mauritius “Post Office”
vrednost: 1.200.000 dolara

Markice Mauritius “Post Office” predstavljaju prve britanske markice štampane u nekoj od kolonija. Većinu ih je iskoristila žena guvernera Mauricijusa kada je 1847. godine poslala pozivnice za bal.

Treskilling Yellow
vrednost: 2.300.000 dolara

Postoji samo jedna ovakva markica na svetu. Otkrio ju je mladi kolekcionar Georg Wilhelm Backman kada je 1886. godine istraživao bakino potkrovlje. Poslednji put je prodata 2013. godine i nalazi se u posedu Gustafa Douglasa, švedskog plemića i političara.

Benjamin Franklin Z Grill
vrednost: 3.000.000 dolara

Da bi se zaštitila od ponovne upotrebe poništenih markica, američka pošta je u XIX veku utiskivala na njihovu površinu reljefna udubljenja, koja su bolje upijala mastilo za poništavanje i sprečavala da se ono lako ispere. Na jedan broj markica Benjamin Franklin, inače uobičajenih za to vreme, utisnut je jedinstveni Z reljef, što ih je učinilo najskupljim američkim markicama na svetu.

Penny Black
vrednost: 5.000.000 dolara

Ser Rowlandu Hillu je 1837. godine dozlogrdila britanska pošta. Da bi stao na put njenom komplikovanom naplaćivanju usluga predložio je uvođenje markica u sistem. Tako je rođena Penny Black, prva poštanska markica na svetu.

British Guiana 1 c magenta
vrednost: 9.480.000 dolara

Sredinom XIX veka E.T.E. Dalton, upravnik pošte na Britanskoj Novoj Gvineji, nestrpljivo je čekao pošiljku poštanskih markica iz kraljevine. One, međutim, nisu stigle na vreme i Dalton je bio primoran da odštampa tri poštanske markice kod lokalnog izdavača novina. Jednu od njih, danas jedinu na svetu, otkrio je među pismima svog ujaka dvanestogodišnji dečak iz Škotske 1873. godine. Kada je prošle godine prodata dizajneru obuće i biznismenu Stuartu Weitzmanu, njena cena probila je sve rekorde.

Život za 100 godina Ovako će svet izgledati za 100 godina Sadržaj iz torbe mame Šta se krije u torbama žena koje očekuju bebu Da li ste i vi perfekcionista na poslu? Samo za prave perfekcioniste Ništa nije večno pa ni ovi raskošni modni promašaji Frizure koje želimo da zaboravimo: Ah te lude 80-te ·