Keramika
PULS GRADA · gastro

Keramika se za pripremu jela koristi od davnina. Keramičko posuđe spada među najbrojnije arheološke nalaze, i to one koji rečito ilustruju svakodnevicu, estetiku i tehnološka znanja naših predaka. Kroz vekove nosi tu ulogu, i do dana današnjeg ona ostaje nepromenjena. Nano-tehnologija omogućava keramici da menja svoje agregatno stanje i posuđe nano-keramičkog premaza osvaja kulinarske majstore i laike

Kvalitetno vreme u kuhinji zavisi od ideja, namirnica i pripreme, ali ništa manje i od posuđa u kojima se jelo priprema. Tehničke karakteristike posuđa utiču i na sam ukus i sastav jela. Manje iskusni u kuhinji uhvatiće se za bilo koju šerpu, tiganj ili nož, ne pridajući značaj čime se barata već samo onom šta se sprema. Iskusniji znaju koliko je i jedno i drugo važno, a i međusobno povezano.

Veliki je izbor posuda za pripremanje hrane, kao i escajga. Naravno, svaki od materijala ima prednosti i nedostatke. Ipak, revolucionarni premaz od nanočestica keramike polako izlazi u prvi plan, zbog svojih sjajnih performansi, lakog održavanja i mogućnosti zdravijeg pripremanja hrane.

Keramički premaz

Primenom nano-tehnologije keramika menja agregatno stanje. Po prirodi veoma čvrsta, keramika postaje tečna što omogućava njeno nanošenje u vidu premaza. Tako je najnovije dostignuće kuhinjske tehnologije nelepljivi premaz, napravljen na bazi prirodnih, mineralnih sirovina.

Organsko – neorganski hibridni materijal odlikuje visoka tvrdoća, temperaturna otpornost i do 450 stepeni celzijusa, nelepljivost i sjaj. Na neki način naslednik je PTFE premaza, teflona, koji je do sada bio na listi najpopularnijih u primeni na kuhinjskom posuđu. Razlika između tzv. keramičkog premaza je što je temperaturno otporniji od teflona (260 stepeni celzijusa), a nije zanemarljivo ni što je moguće izraditi ga u više različitih boja.

Karakteristike

Metalno posuđe izrađeno sa premazom od nanočestica keramike je veoma lako i praktično za korišćenje. Specijalna podloga zaštićena je tankim nano-keramičkim premazom koji je izuzetno gladak. Zahvaljujući sastavu nano – keramičkog premaza, tačnije silikon dioksidu koji je hidrofoban i odbija ulje, nema ni lepljenja hrane tokom prženja, čak i na jako visokim temperaturama.

Ne samo da uzrokuje lakše mešanje i okretanje namirnica, već je i čišćenje ovakvog posuđa veoma jednostavno. Dovoljno je prebrisati ga salvetom ili krpom i tragovi spremanja hrane su već nestali. Naravno, kompletna čistoća se dobija vodom i sapunicom, ali bez ribanja i jačih pokreta. Najbolje je čistiti ga blagim sredstvom za ručno pranje. Nema ribanja čak i kada se zaboravi na vatri i jako zagori.

Kraj lošoj reputaciji

Do sada je nelepljivo posuđe bilo na lošem glasu, zbog premaza koji su mu tu karakteristiku i omogućavali. Za većinu nelepljivih premaza se tvrdi da ispuštaju štetne materije, tj. da one reaguju i mešaju se sa hranom pri višim temperaturama. Oni bezbedni po zdravlje nisu toliko otporni na visoke temperature i zdravstvene tegobe se pripisuju upotrebi nelepljivog posuđa pri visokim temperaturama.

Upravo zato je revolucionarna otpornost nano-keramičkog posuđa na veoma visoke temperature i njihov nepromenjeni hemijski sastav, odnosno nereaktivnost sa hranom do čak 450 stepeni celzijusa, čineći ga zdravim i praktičnim izborom.

Zdravija priprema

Nelepljenje hrane za površinu posuđa direktno utiče i na količinu ulja koje se koristi u pripremi jela. Kvalitetnim nelepljivim posuđem može se izbeći primena ulja čak i pri prženju i najčešće je dovoljno samo nekoliko kapi, što omogućava ono što mnogi smatraju najzdravijom pripremom hrane, low-fat. Budući da se površina nano-keramički premazanog posuđa ravnomerno zagreva, i namirnice se ravnomerno tretiraju što takođe poboljšava sam kvalitet termičke obrade i gotovog jela.

Da duže traje

„Keramičko“ posuđe je pristupačno i  lako za održavanje ali mora se imati na umu da se u dodiru sa njegovom površinom ne sme koristi metalni escajg jer ga fizički oštećuje. Drveni, plastični ili silikonski pribor je najbolji izbor u kombinaciji sa posuđem nano-keramičkog premaza. Silikonske varjače i lopatice klize niz keramiku i savršena su kombinacija.

Keramika osvaja kuhinje

Dok je tehnološki napredak popularizovao šerpice i lonce, na mala vrata među miljenike dospeva i keramički escajg, naročito noževi. Sečivo noževa od keramike je izuzetno oštro i čvrsto, otporno je na koroziju i oštrije od čelika. Sa jednakom preciznošću je moguće seći meso, voće ili povrće, a kao i kod posuđa, velika je prednost što se na ove noževe ništa ne lepi. Pri tom, nema ni neprijatnog ukusa metala na osetljivim namirnicama.

Lagani su i veoma jednostavni za održavanje, oštre se svega jednom u nekoliko godina i tokom upotrebe čini se kao da uopšte ne gube oštrinu. Jedino na šta treba obratiti pažnju je njihov vrh koji, budući da je tanak i špicast, može da strada prilikom pada.

Izlaz iz mraka

Trend koji osvaja svetske kuhinje je sve manje tamnog posuđa, više svetla, vedrine i po koja boja. Nije reč samo o modi, već i o zdravlju, sigurnosti i smanjenju korišćenja energije prilikom spremanja hrane. Tehnologija nano-keramičkog posuđa dozvoljava izradu u beloj i drugim bojama, mada se najviše koristi bela zbog celokupnih performansi.

„Belo je čisto“ i ne sakriva ništa. Ne samo da je vizuelno prijatnije, sastav belog nano-keramičkog posuđa je ekološki i oslobođen štetnih hemija, naravno ukoliko je posuđe provereno i dolazi sa sertifikatom da je zaista poslednja tehnologija primenjena. Dok tiganji, šerpe i lonci poprimaju belu unutrašnjost, njihova spoljašnjost se izražava u raznim bojama. Nežne nijanse osvetljavaju nadolazeću jesen.

Doručak za najmlađe Doručak za najmlađe Baštino Baštino – ukus Mediterana na Banovom brdu Automatski nacrt Masterchef Junior: Najsimpatičniji reality show svih vremena Coffee Room Novi Coffee Room: Novo mesto za uživanje