bikovic
U VAZDUHU · intervju

Pretpremijerno prikazivanje filma „Južni vetar“ reditelja Miloša Avramovića na ovoletnjim Filmskim susretima u Nišu pružilo nam je priliku da porazgovaramo s Milošem Bikovićem, koji u tom ostvarenju tumači glavnu ulogu. Film predstavlja brutalan svet kriminala i u bioskope stiže 23. oktobra.

Imajući u vidu da je Južni vetar dugo pripreman, kako je došlo do toga da ti zaigraš glavnu ulogu u ovom filmu?

Zvali su me na kasting i nisam bio siguran da ću dobiti ulogu kad sam otišao na taj prvi razgovor. Međutim, Miloš Avramović je video da ja to mogu. Pošto se meni uloga veoma dopala, brzo smo se o svemu dogovorili. 

Južni vetar ti je doneo dvostruki glumački izazov: i dramske i akcione scene. Akcione scene nisu baš česte u srpskom filmu, pa me zanima koliko ti je na snimanju Južnog vetra koristilo što si pre toga glumio u akcionim filmovima u inostranstvu?

Jeste, pomoglo mi je snimanje u inostranstvu. Treba imati u vidu da je naša kinematografija takva da glumcima retko daje mogućnost da menjaju „fioku“ i žanr. Filmova s akcionim scenama ima veoma malo, i njih do sada nisam snimao u Srbiji. Zato su mi iskustva stečena tokom snimanja akcionih filmova u Rusiji pomogla i olakšala rad na ovom filmu. Korisno mi je bilo što sam držao pištolj i ranije u kadru, već sam se na to bio navikao. 

S tim donekle u vezi, da li ti je laknulo što si zahvaljujući Južnom vetru, a kad govorimo o tvojim ulogama isključivo u sprskom filmu, konačno izašao iz okvira retro štimunga, gospodskih odela i romantike?

To me ne opterećuje, pošto sam u Rusiji već bio u prilici da glumim i drugačije uloge. Ali, na planu srpskog filma – da. Drago mi je što će ljudi moći da vide da je posao glumca da ne bude isti, da se menja iz uloge u ulogu. 

A da li ti je bilo teško breme nekog ko tumači glavnu ulogu, pošto je u Južnom vetru tvoj lik nesumnjivo centralni? U Montevideu, na primer, i drugi likovi su bili u priličnom fokusu. A u Južnom vetru se praktično pojavljuješ u svakom kadru.

Nije bilo teško. Dobio sam glumački zadatak i na njega se fokusirao. Uradio sam karakterizaciju i uspostavo odnose između mog i drugih likova, kao što to radim i u svakom drugom filmu. Jeste obim posla ovog puta bio veći, ali to mi nije predstavljalo opterećenje. U Montevideu sam možda imao i zahtevniju ulogu, u smislu da je tu bio i fudbal, da smo snimali dva filma i tri sezone serije.

Kriminal na filmu je često veoma zavodljiv, a primere tog tipa smo imali i na srpskom filmu. Setimo se samo Dragojevićevih Rana… Da li si spreman da za moguće (a najčešče i neizbežne) kritike (i) Južni vetar zapravo može biti iščitavan i kao svojevrsno romantizovanje kriminalnog miljea i apologija kriminala i kriminalaca?

Spreman sam na takva iščitavanja i evo mog odgovora na to: Kao mali sam gledao Kuma i nisam postao kriminalac. Gledao sam Ramba i Vampire, pa nisam postao ratnik ili vampir. Južni vetar govori o našoj realnosti i više može da bude upozorenje za mladog čoveka, zato što u njemu nema mnogo ulepšavanja. Brutalna je to priča. Taj svet kriminala nije sladak, i ovde nije prikazan „ušećereno“. Bilo bi opasno da je život kriminalaca prikazan manje brutalnim nego što zaista jeste.

U kom trenutku je došlo do toga da postaneš i producent filma, pre ili nakon toga što si dobio ulogu?

Nakon. Shvatio sam da su ta neka moja angažovanja oko filma u pripremnom periodu već sama po sebi producentski posao. Pošto sam već pomogao u tome da se film izvede i finansira, odlučili smo da se to i ozvaniči i stavi na špicu. Film je na svojim leđima izneo Miloš Avramović, a ja sam tu uslovno koproducent, to jest, organizaciono se nisam angažovao u onom stepenu kao recimo za film Balkanska međa, gde je naša produkcija Arhangel bila uključena u kompletan proces – od pronalaženja sredstava do kompletne organizacije snimanja. 

Uzimajući i to i sve ostalo u obzir, možeš li već sada da proceniš da li će Južni vetar biti bioskopski hit?

Sigurno će biti hit, samo je pitanje kojih razmera. Ostaje da se vidi da li će moći da ponovi uspeh nekih svojih prethodnika i dođe do te neke cifre koja se kod nas smatra uspehom. Mnogo toga će zavisiti od marketinške kampanje i vremenskih uslova krajem oktobra kad film stigne u srpske bioskope. 

Osim toga, kakve su šanse Južnog vetra na postjugoslovenskom tržištu i koji su, nakon već zakazanog prikazivanja u srpskim bioskopima, planovi za eksploataciju ovog filma?

Početak prikazivanja u Srbiji je pomeren za 23. oktobar i nadamo se dobrom rezultatu, a što se šansi za prikazivanje u regionu tiče… Ima šanse za to. Taj kriminalni milje je karakterističan za čitav Balkan, veoma je prepoznatljiv. U filmu glume i bugarski glumci, pa mislim da postoji dobra mogućnost da bude primećen i rado gledan u toj zemlji. Pokušavam da napravim neki dogovor i s Rusima, ali su nas za sada dva velika distributera odbila zato što nemamo odgovarajući produkcijski nivo potreban za široko prikazivanje filma na ruskom tržištu. Tragamo još uvek, samo što smo se sada fokusirali na manje distributere. 

I šta posle Južnog vetra i Balkanske međe? Sigurno ima još planova.

Do kraja godine treba da glumim u filmu Mezimica u režiji Nemanje Ćipranića, snimanje je verovatno u oktobru u Beogradu. Što se Rusije tiče, radim jednu komercijalnu komediju u Rusiji i čekam da počne prikazivanje Kome, naučno-fantastičnog filma koji sam davno prihvatio i koji će biti zanimljiv zato što je čitav u kompjuterskim efektima i grafici. 

Za kraj, da li u ovom trenutku u sebi prepoznaješ porive da se jednog dana baviš i režijom?

Da. Nadam se da ću jednog dana biti u prilici da to i uradim. Još uvek nisam speman za to, ali ušao sam polako u produkciju, pa ćemo videti kako će se stvari razvijati. Ako se odlučim za režiju, mislim da bih se kretao u pravcu festivalskog filma.

Petar Reić OmoType Petar Reić: Mobilna aplikacija namenjena deci koja pate od disleksije Jana Savić Rastovac #kaktus2018: Festivali su ogledala i ubrzani kursevi rasta Jessie Ware Jessie Ware za City Magazin: Jedva čekam da probam sprsku hranu Solarni_cilim Dušan Rodić: Igra kristala na površini solarnih ćelija · ·