Miloš Biković
U VAZDUHU · intervju

U domaće bioskope stigao je „Led“, romansa na ledu u kojoj jednu od glavnih uloga tumači srpski glumac Miloš Biković. „Led“ je u Rusiji premijerno prikazan 14. februara i tokom prvog vikenda prikazivanja u bioskopima zaradio oko osam miliona evra i tako, za samo četiri prva dana distribucije, četiri puta povratio svoj budžet. U najavi stoji da je u pitajnu emotivna priča o devojci kojoj je ljubav pomogla da ustane iz invalidskih kolica i da postane šampion sveta u klizanju, a pored Bikovića u filmu glume Aglaja Tarasova i Aleksandar Petrov.

Sprsku premijeru ovog filma iskoristili smo da porazgovaramo sa mladim srpskim glumcem o njegovoj novoj ulozi u Rusiji… Evo šta nam je rekao.

Kako biste, u nekoliko rečenica, srpskim gledaocima predstavili vaš novi ruski film Led?

To je jedan poseban žanr, novi žanr, u pitanju je sportska drama – ljubavna bajka sa elementima mjuzikla i jedinstvenom estetikom. Film je pogodan za sve gledaoce, od sedam do sedamdeset i sedam godina, sam po sebi je doživljaj i verujem da će svako ko ga bude pogledao uspeti da se dobro nasmeje ali i isplače.

U karijeri ste već više puta glumili sportiste; fudbalere, košarkaša… Sada i profesionalnog klizača. Koliko su ove uloge zahtevnije u odnosu na one bez sportske komponente?

Uloge nisu posebno zahtevnije ako izuzmemo pripremu određenog sporta. Ono što treba savladati je način razmišljanja lika koga igrate, jer kada se izborite sa tim, ostaje u ovom slučaju sport kao „fizička prepreka“ koja se rešava učestalom vežbom i treningom.

Koliko su trajale pripreme za ulogu Leonova u Ledu?

Samo klizanje sam trenirao četiri meseca, skoro svaki dan, kako bih mogao da savladam osnovne korake i osećam se sigurno na ledu. Isto toliko mi je bilo potrebno za analizu lika Vladimira Leonova, kao i situacija i okolnisti u kojima se našao.

Da li vas je iznenadio uspeh Leda u Rusiji? Kako gledaoci reaguju na film i lik koji tumačite?

Nije me iznenadio, negde sam znao da će film biti jako dobar. Pre svega zato što su producenti i u prethodnoj godini napravili Silu privlačnosti koji je bio veliki hit u Rusiji, a i Fedor Bondarčuk stoji iza projekta. Pretpostavili smo da će biti uspešan, malo jesmo iznenađeni time koliko je uspešan, jer već treću nedelju ne pada gledanost. Reakcija publike na film je jako pozitivna, a što se tiče reakcije na sam lik Leonova, uspeo sam da iznesem ono što sam želeo – osećanja su im kontradiktorna, malo ih nervira ali ga negde i žale.

Koje su specifičnosti rada na jednom ljubavnom filmu i da li ste se lako glumački uklopili sa vašom partnerkom Aglajom Tarasovom?

Ne znam koje bih specifičnosti rada na ljubavnom filmu mogao da izdvojim. Vi tu uvek prolazite kroz jedan isti proces, a to je analiza radnje, okolnosti, lika, motivacije i odnosa. Nakon toga slede detalji koji se vrlo lako uklapaju. Sa Aglajom sam se lako uklopio, jer je reč o jednoj veoma talentovanoj glumici.

Koje su prednosti, a koje mane balansiranja karijere između Srbije i Rusije?

Prednosti su što imate dva tržišta koja možete da poredite i na kojima možete da se razvijate. Veliko rusko tržište omogućava nova iskustva i žanrove koji se kod nas ne snimaju, kao i izlazak na zapadno i kinesko tržište. Mane su što usled svih obaveza i projekata malo vremena provodim u Srbiji, nedostaju mi moji ljudi, porodica i moji prijatelji.

Hronika dobrog provoda Maja Vukadinović i Aleksandra Mikata: Najbolja zabava na tajnim adresama unnamed11 Filip Grujić: Mnogo je bitnije kako obojiti priču Ana Nedeljković i Nikola Majdak Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi o filmu „Neputovanja“ Slika 2cover Milan Marić: Preispitivanje sopstvenog senzibiliteta · · · · · ·