Pletenje srcem
PULS GRADA · aktuelno

Mini bazar originalnih i zanimljivih pletenih i heklanih radova, i akcija prikupljanja odeće, obuće i igračaka za najugroženije društvene kategorije održavaju se u dorćolskom kafiću Café de France (Dobračina 11) danas od 12- 17 sati.

Neformalno beogradsko udruženje već tri godine organizuje besplatne radionice na kojima nastaju različiti ručno rađeni predmeti koji se doniraju u humanitarne svrhe.

Članice udruženja Pletenje srcem pozivaju sve da svrate na bazar, da kupe nešto lepo i unikatno od dama koje deo svog vremena posvećuju kreativnom i humanitarnom radu, i da podrže i ohrabre njihovu delatnost. Ili da svrate i ostave neki komad garderobe ili obuće koji će nekome ko nema, ove zime značlti mnogo.

„Ovaj mini bazar organizujemo kao mali znak zahvalnosti našim pletiljama-učesnicama radionica. Njih desetak će izložiti svoje ručne radove, jer za neke su heklanje i pletenje, u međuvremenu, postali više od hobija. Na bazaru ćete imati priliku da vidite i kupite: heklane igračke, heklane ukrase za jelku, pletene i heklane aksesoare, kao i odevne predmete za odrasle, ali i za decu. Takođe, biće tu i vezenih lutkica i krpenih lutaka, torbi od tekstila, ali i nakita od poludragog kamenja, jer su učesnice naših radionica vrlo kreativne duše„.

„Ovaj bazar će imati i svoju humanitarnu stranu kroz akciju prikupljanja odeće i obuće za socijalno ugrožene kategorije, i kroz prodaju čestitki (celokupan prihod od prodaje ovih čestitki namenjen je Domu za decu sa oštećenim sluhom). Takođe, neke pletilje će deo svog prihoda od prodaje donirati u humanitarne svrhe“, navode Marina Nikolić i Tijana Mihajlović iz udruženja Pletenje srcem.

„Inicijativa Pletenje Srcem (Knitting with Heart) je nastala kao odgovor na izbegličku krizu 2015.godine, kada je grupa žena želela da pruži svoj doprinos u pomoći izbeglicama. Osnivač udruženja je Branka Panić, devojka koja je i dala naziv ovoj inicijativi. Branka se u međuvremenu preselila u inostranstvo, ali i dalje nam je velika podrška u radu. Udruženje, u ovom trenutku, činimo nas dve. Bavimo se organizovanjem radionica, nabavljanjem materijala potrebnog za radionice, kao i raspoređivanjem izrađenih aksesoara institucijama i udruženjima kojima znači takav vid donacije.“

Marina i Tijana ističu i da udruženje čine i sve divne dame koje su stalni ili povremeni učesnici radionica, i koje izdvajaju svoje vreme, i s pažnjom i posvećenošću izrađuju unikatne, originalne i korisne predmete. Prvu radionicu organizovala je devojka koja je imala svoju školu pletenja. U radionicama su do sada učestvovale mnoge žene i devojke – i početnice, i one sa iskustvom u bavljenju ručnim radovima.

Već tri godine nas dve pokazujemo osnove pletenja i heklanja, ali često su na radionicama prisutne i dame koje to rade na jednom zaista visokom nivou, tako da uvek imamo stručnu pomoć. Osnove heklanja i pletenja pokazujemo kroz izradu kape i šala. Najčešće izrađujemo kape, s obzirom da tu imamo najmanji utrošak materijala. Takođe, izradili smo i nekoliko pačvork ćebadi sastavljenih od mnogih kvadratića. Svaki kvadratić je izradila druga pletilja, i ova ćebad su nam posebno draga, jer su rezultat zajedničkog rada.“

Sve radionice udruženja Pletenje srcem su besplatne, i održavaju se tokom cele godine – tokom leta organizuju se jednom mesečno, zimi se realizuju skoro svakog vikenda. Najave svih radionica mogu se naći na fejsbuk stranici Pletenje srcem, i na instagramu. Do sada su se radionice održavale u Mikser House-u, Lava novi, kafe baru 16. Par radionica je održano u KC Gradu, Transformart baru, i u udruženju Zemoon, a poslednjih 5-6 radionica organizovano je u Cafe de France na Dorćolu. Materijal i opremu za radionice udruženje dobija u vidu donacija od pojedinaca, kao i od proizvođača i distributera vune i konca.

„Sve što se izradi na ovim radionicama donira se u humanitarne svrhe. Urađene kape, pačvork ćebad, kao i donacije odeće do sada su odlazile u Refugee Aid Miksalište za izbeglice iz Sirije, Avganistana i Iraka, u Svratište za decu u Beogradu, zatim u Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici, Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, u Dom za decu ometenu u razvoju koji se nalazi Subotici, Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju koji se nalazi Veterniku, kao i vrednim prodavcima magazina Lice ulice.“

A odeća koja će biti prikupljena ovog vikenda na bazaru u dorćolskom Cafe de France biće donirana Svratištu za decu u Beogradu, Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju, u Veterniku, kao i beogradskom Prihvatilištu za odrasla i stara lica, u Kumodraškoj.

Članice Udruženja Pletenje srcem pozivaju i na događaj koji organizuju ovog vikenda, i na buduće radionice – kreativna okupljanja na kojima se neguju i uče tradicionalne tehnike izrade odeće i aksesoara. Marina i Tijana kažu da je njihova želja, pre svega, da pokažu da nisu potrebna velika finansijska sredstva, već samo malo dobre volje da bi se učinilo nešto dobro.

Nemački božićni vašari Božićni vašari u Nemačkoj su praznik za sva čula SMSV-SRB-Square-1200x1231 Novi Spajdermen donosi domaće zvezde i Happy Meal igračkice naslovna Decembarske radosti pt. 2 Slika 2cover Mladi glumac Milan Marić izabran za evropsku „Zvezdu u usponu“ · · · ·