page-cover
KULTURA · film/TV

Kada gledamo naše omiljene akcione, naučnofantastične, horor i ostale filmove u kojima specijalni efekti igraju veliku ulogu, ne razmišljamo puno o tome kako su napravljene spektakularne scene na bioskopskom platnu, već jednostavno uživamo u filmskoj magiji koju su reditelj i ostatak filmske ekipe tako vešto stvorili za nas.

Danas većina filmova koristi kompjutersku tehnologiju kako bi se postigao željeni efekat bez upotrebe kulisa i drugih objekata specijalno napravljenih za pojedinačne scene. Ranije, međutim, većina specijalnih efekata urađena je uz pomoć minijaturnih objekata koji su snimani tako da stvore iluziju da se radi o pravim građevinama, vozilima ili nekim drugim objektima prikazanim na filmu.

Otkrijte u našoj galeriji kakvi minijaturni modeli se kriju iza spektakularnih scena nekih od najvoljenijih filmova svih vremena kao što su: Titanic, Harry Potter, Back To The Future, Lord Of The Rings i Inception.

Raiders of the Lost ArkOtvori galeriju
Kuća duhova Helen Miren snimila film u pravoj kući duhova mary-poppins-returns-header-4-cover Povratak Meri Popins: Prvi trejler za nastavak slavnog mjuzikla tomb_raider_SBgr3_cover Filmski mart Nebeskaudica(2) Sećanje na… Nebojša Glogovac (1969-2018) ·