Straight Mickey and the Boyz
U VAZDUHU · intervju

Straight Mickey and The Boyz su već neko vreme glavna vest beogradske alternativne scene. Dovoljno bučni i buntovni da iznesu glas nove rokenrol generacije, a dovoljno kvalitetni da ih kritika prepozna kao nešto „novo i drugačije“, lako su iz malih prostora Bigza prešli na velike koncertne scene, a konačno – objavili su i svoj dugoočekivani debi album. A to je samo jedan od povoda za razgovor s ovom „furioznom trojkom“, jer, kako nam je Miki objasnio – oni su tek počeli.

piše: Ana Kalaba

Zašto Straight Mickey?

Sasvim slučajno, na jednoj od proba smišljali smo ime za bend, jedan predlog inspirisao je drugi i tako se činilo u nedogled. Dosta se drugara zadesilo u prostoriji i svi su se priključili zabavi na temu imena za bend koja je otišla u pravcu komedije, i posle par sati smeha i predloga Danilo je viknuo: „Straight Mickey and the Boyz!“. Par sekundi tišine i – najveći smeh do tada koji je stavio tačku na razmišljanje o imenu za to veče. Naravno, svi smo to shvatili kao dobru šalu, ali, evo, par godina kasnije – Straight Mickey and The Boyz.

Sva trojica ste dosta različiti čini se, kako ste „kliknuli“?

Lepo si rekla, „čini se“. Kada je reč o muzici mi smo jedno. Razumemo se savršeno, uz vrlo malo priče i polemisanja dolazimo do muzike kojom se nas trojica predstavljamo kao jedan. Danilo (bubnjar) i ja sviramo dugo zajedno i kliknuli smo odavno, bila je to ljubav na prvi ton. Bole se pojavio na jednoj svirci na kojoj smo svirali bez bas gitare, tad smo imali saksofon, i pitao da li bi mogao da svira bas. Da ne dužim, to je bilo to, probali smo sutradan zajedno i evo to radimo već godinama.

Opisuju vas kao eksplozivni, furiozni rokenrol trojac i sl… Koje su tri reči kojima biste vi opisali svoju muziku?

Glad, seks i ljubav. Mi sviramo rock’n’roll. To jeste prilično širok pojam, ali kad to kažem mislim na stav i energiju.

Koja je po vama najjača poruka koju „isporučujete“? Stih?

Da radiš i živiš za svoju stvar, za ono što ti misliš da je dobro, da veruješ u sebe, da veruješ u ljude, da veruješ u ljubav, da kažeš glasno, da kažeš jasno, da ljubiš strasno… “Dani sivi, sati dugi. Veliko je, nema kraja. Čujem zvuke, ustao sam. Korak mali, ali moj je! Ja se ne dam!”

Jedan ste od bendova koji je za kratko vreme došao do reputacije glavnog aduta nove scene. Ili to samo spolja deluje „kratko“?

Sviramo puno, sviramo dugo i ništa nije “kratko”. Iz naše perspektive smo tek počeli.

Zašto ste toliko čekali na debi albumo?

Album smo snimili u Rijeci pre više od godinu i po dana, ali rad na daljinu jednostavno traje duže, sve ide preko mejlova i poruka, download-ova i upload-ova. Vinil stiže krajem leta, a do tada slušanje i skidanje na netu. Album je snimao, miksao i radio mastering Matej Zec.

Je l istina da ste ga snimili za dan?

Nije, dva dana smo “nameštali” zvuk, tri dana snimali, jedan dan preslušavali…

Koja je najluđa svirka koje se sećate?

Ima ih…ali sada mi pada na pamet jedna svirka u Bigzu u Bigz sceni kraj zime 2013. Svirali smo sa Repetitorom, to je bila prava ludnica, mislim da je Zec snimio sam kraj koncerta.

Deo ste ekipe iz Bigza, kako stvari tamo funkcionišu trenutno?

Probe imamo u Bigzu već godinama u nazad, deo smo ekipe koja svira tamo. Delimo prostoriju sa Crvima, Trikoom, Auf Wiedersehen… Stvari funkcionišu odlično, svira se, ima jako puno studija, ljudi prave muziku, družimo se i razmenjujemo iskustva i ideje.

Kako je došlo do saradnje sa Canetom (Partibrejkers)?

Trebalo je da učestvujemo u nekom projektu gde bi se spojili  muzičari raznih generacija gde bi proizvod bio jedna pesma na zadatu temu. Tako je nama zapao Cane ili mi njemu. Ostalo je sve išlo prirodno, videli smo se jednom i umesto jedne napravili tri, četri pesme. Sada su to Škrtice, ako ih niste čuli još, imaćete priliku u Božidarcu 22. maja, ne propustite…

Šta vi slušate?

Slušamo stvarno različitu muziku, od jazza, preko bluesa, rnr, fanka, panka, do elektronske muzike.

Imate li neki plan šta i kako dalje?

Izašao nam je album, tako da sad puno sviramo i upoznajemo ljude sa onim što radimo. U planu je snimanje spotova za još neke pesme sa albuma, biće i nekih live snimaka, na probama radimo nove pesme, veliki deo njih je u poodmakloj fazi tako da će biti i nekih singlova do kraja godine i početka sledeće. Sve u svemu imamo planova dosta i radimo na njihovoj realizaciji.

Ana Džokić Ana Džokić: Svi za stan, stan za sve! Projekat beogradske Pametnije zgrade Sara Radojković Sara Radojković: Vera, ljubav, nada. Rad, rad, rad… Vuk Ršumović, Denis Murić Vuk Ršumović: …sada sam srećnija i zadovoljnija osoba! Lady Jelena Lady Jelena: Humor je najvažnija stvar u životu