MishaLampe
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Originalne lampe koje nastaju u radionici u Žarkovu delo su samoukog autora Miše Đorđevića. Mishalampe su u obliku korseta, srca, flaše, krune, sove… od gvožđa kovanog na razne načine ili od različitih materijala, inventivno spojenih. Stone, podne i zidne lampe su markantne I autentične, nežne i sofisticirane, glamurozne, vedre, maštovite… One osvetljavaju enterijere na drugačiji način, kreirajući posebnu atmosferu.

Miša Đorđević je studirao mašinstvo, dugo je radio na radiju i kao DJ u diskotekama. Dizajnom i obradom gvožđa je počeo da se bavi slučajno. Inicijalni podsticaj bio je pogled na lampu u izlogu u Knez Mihailovoj ulici.

“Pomislio sam da bih i ja mogao da napravim neku lampu. To je bila ideja koja se usadila negde u mozgu i krenula da klija. Rezultiralo je napuštanjem radija i uzimanjem čekića u ruke. (Čekić , inače,  nikad ranije nisam držao.) Sad mi je glavni posao da unosim svetlost u živote ostalih. Ponekad pored svetlosti odnesem i predmete koji ne svetle, poput ogledala, stočića, hoklica, polica… “

Miša kaže da na samom početku nije imao dovoljno informacija, već  da je samo nabavio potreban materijal i alate, i počeo da eksperimentiše.

“Nikad neću zaboraviti pravljenje prvog abažura. Nakvasio sam papir lepkom i pokušao da ga zategnem, namestim da normalno stoji. Ali to je jednostavno visilo. Očajan i iznemogao otišao sam na počinak. Planirao sam da ujutru sve to bacim i počnem da tražim posao. Ali tokom noći  lampa se osušila, i kad sam je ugledao ujutru  bila  mi je nešto najlepše na svetu. I danas je imam.”

Miša  navodi i da je sada, posle mnogo godina rada sa zahtevnim materijalom kao što je gvožđe, sve mnogo lakše.

“U toku srednjoškolskih dana pravio sam narukvice od viljuški, koje su bile zgodan i neoubičajen poklon za rodjendan. To su bili prvi radovi, a da toga nisam ni bio svestan. Danas,  posle toliko godina druženja sa brusilicama i aparatima za varenje, pomalo sam ovladao procesom izrade. Želja mi je da jednog dana u bližoj budućnosti imam tako opremljenu radionicu da, kada nešto zamislim, nemam prepreku da to realizujem.”

A inspiracija je, navodi autor prepoznatljivih lampi, svuda – u prirodi i u oblicima iz nje, ali i u ljudima i njihovim potrebama, željama, posebnim trenucima… Inspirativni su, naravno, i  sami materijali.

“Najveća radost je svakako odlazak na buvljake i otpade, jer su oni izvor neobičnih predmeta koji završe kod mene u radionici i čekaju svoj momenat. Spajanje nespojivog pričinjava mi najveće zadovoljstvo. Najviše koristim gvožđe, to mi je osnovni materijal, ali  i staklo, drvo, epoksidne smole, beton… “

U priči o svom radu Miša Đorđević ističe da posebno voli proces recikliranja.

“ Zadovoljstvo mi pričinjava da iz stvari koje neko odbaci napravim nešto što bi ta ista osoba poželela u svom stanu. Zbog toga uživam u reciklaži. Kao i u promeni namene nekih predmeta – kada  lampu napravim od  usisivača, starog motora iz veš mašine, zvučnika… Mogućnosti su ogromne, potrebno je malo mašte, strpljenja i  uspešno  baratanje  alatima.”

Sve  MishaLampe su unikatne, rade se ručno, iziskuju posvećenost i vreme. Obično se izrađuju u manjim serijama, ponekad nastane samo jedan komad.

“Najprodavanije i najtraženije su Korset lampe. One su nastale kao odgovor na  potrebu mojih prijateljica koje se bave modom – bile su im potrebne izložbene lutke od metala. Kasnije su te lutke evoluirale u lampe. Tražene su i tematske lampe – Spartanac i Sova.”

 

Lampe Miše Đorđevića se mogu videti i poručiti na fb stranici, a nalaze se i u mnogim  beogradskim kafićima (Leila records u ulici Kralja Petra je jedan od njih). Lampe i razni predmeti izrađuju se i po narudžbini.

Kada su planovi u pitanju, Miša navodi da bi želeo da svoje lampe predstavi i na što više izložbi, kao i da realizuje samostalnu izložbu koju bi predstavio i kod nas i u inostranstvu, gde se ručni rad mnogo više ceni.

Šarena škola Osnovna škola kao iz bajke Soba za čarobnjaka Harry Potter kao inspiracija za uređenje dečije sobe Ikea vrt Ikea: Proizvodi za vaš mali vrt Staklena kuća Staklena kuća u obliku cevi oko starog drveta