extra_large-1534254950-cover-image
PULS GRADA · zdravlje

Vežbanje i fizička aktivnost neke su od najčešćih tema kada je u pitanju briga o zdravlju pojedinaca. Ono što je problematično oko njih jeste da postoji mnogo različitih mišljenja i saveta koji nas mogu zbuniti ili čak dovesti do toga da sebi učinimo više štete nego koristi.

Uvek je bitno brinuti o svom zdravlju i to činiti na način koji najviše prija organizmu. Želja da krenemo u teretanu ili uvedemo dnevnu rutinu trčanja je pozitivna, ali uvek ima dodatnih faktora koji utiču na korisnost fizičke aktivnosti. Kako je internet prepun fitnes saveta, oprezno konzumirajte sve ponuđene sadržaje. U nastavku pročitajte nešto više o najčešćim mitovima i zabludama iz ove oblasti.

Vežbanje ne usporava negativne efekte starenja

Redovno vežbanje ima mnoge pozitivne posledice po telo i um koje jesu naši saveznici u borbi protiv negativnih efekata starenja. Jedno istraživanje je pokazalo da stariji ispitanici koji više vremena provode u pokretu umesto u sedenju pokazuju manje znakova srčanih oboljenja. Bitno je provesti više vremena u bilo kakvoj fizičkoj aktivnosti nego samo u sedenju i ležanju.

Dovoljno je vežbati jednom ili dva puta nedeljno za odličnu formu

Iako je svako vežbanje bolje od nikakvog, istina je da je za najbolje rezultate po pitanju forme neophodno to činiti bar četiri ili pet puta nedeljno. Ne mora intenzitet da bude isti za svako od njih, ali konstantnost je veoma važna.

Najbolje je vežbati odmah posle buđenja

Istina je da vežbanje ujutru može imati pozitivne posledice na gubitak viška kilograma, ali to ne znači da je ono jedina opcija. Nekima više odgovara da u teretanu idu uveče i to je u redu ako pruža potrebnu konzistentnost. Bitno je izabrati ono što vam više prija.

Vežbanje je najbolji način za mršavljenje

Za one koji žele da se otarase viška kilograma, treba da važi pravilo da se nikako ne oslone samo na vežbanje za sagorevanje kalorija. Najveći uticaj na to ipak ima ishrana koju treba promeniti adekvatno, pa tek onda dodati i fizičku aktivnost na sve to.

Potrebno je bar par nedelja da izađemo iz forme

Da je trud potrebno ulagati sve vreme, vidi se i iz činjenice da kod većine ljudi već posle sedam dana bez vežbanja počinje gubljenje mišićnog tkiva. Ne smemo se preopteretiti i postoje trenuci kada je pauza neophodna, ali ona ne bi trebalo da traje dugo.

Računa se samo kada se preznojimo

Nisu korisna samo ona vežbanja nakon kojih nam se cedi majica. Istraživanja su pokazala da je svaka vrsta fizičke aktivnosti, koja je redovna i traje makar 30 minuta, veoma korisna za organizam. To znači da samo treba pronaći ono što nam najviše odgovara i vredno se držati toga.

woman-2197947_1280 Zašto je šest sati sna isto kao da uopšte niste spavali Alpecin C1 kofeinski šampon Alpecin C1: Kofeinski šampon protiv opadanja kose HELIOCARE 360 - A4 oglas - cover Heliocare 360: Revolucija u topikalnoj zaštiti od sunca avocado-2115922_1280 Hrana koja sprečava žudnju za šećerom · · · ·