Divlje mačke
U VAZDUHU · urban flash

Ta maca što vam prede u krilu ima veoma zanimljivo porodično stablo. Upoznajte njene ušate, tufnaste, bele i druge neobične rođake.

Karakal

Ime ove prelepe mačke, koja se može pronaći širom Afrike i jugozapadne Azije, potiče od turske reči karakulak, što u prevodu znači crno uho. Zbog sposobnosti da skoči do tri metra uvis da bi uhvatio ptice u letu, karakala su nekada pripitomljavali stanovnici Indije i Irana i dresirali da im pomaže u lovu.

Ocelot

Poput mnogih divljih mačaka, ocelot se rado drži kao kućni ljubimac. Dug je do jednog metra (ne računajući rep), pa je ponosni vlasnik ove mačke bio i Salvador Dali. Slavni umetnik je toliko voleo ocelota Baboua da ga je vodio sa sobom i kada je išao na luksuzna putovanja brodom SS France.

Puma

Ova mačka se neobjektivno optužuje za česte napade na domaće životinje. Na primer, pume su u Teksasu 1992. godine usmrtile 86 grla stoke, što predstavlja 0,0006% od svih grla koja su se tada gajila u toj američkoj državi.

Snežni leopard

Hladna klima ne smeta ovom stanovniku azijskih planina, koji tragove u snegu ostavlja na visinama do šest hiljada metara. Kako vreme prolazi, tih tragova je, nažalost, sve manje. Brojne agencije pokušavaju da zaštite snežnog leoparda koji se nalazi na crvenoj listi ugroženih vrsta.

Azijska zlatna mačka

Lokalni stanovnici tvrde da je zlatna mačka veoma neustrašiva, ali se u zatočeništvu pokazala mirnom i pitomom. U pojedinim regijama Tajlanda i dalje se veruje da spaljivanje krzna zlatne mačke drži tigrove na odstojanju, dok narod Karen živi u ubeđenju da je za zaštitu dovoljna samo jedna dlaka ove vrste.

Kanadski ris

Bez guste šume, nema ni kanadskog risa. On toliko uživa u zaštiti drveća da se teško može sresti na udaljenosti većoj od 100 metara od ivice šume.

Oblačasti leopard

Ova spretna mačka drema na granama drveća od Himalaja, do jugoistočne Azije i Kine. Dugo se smatralo da živi i na Sumatri i Borneu, ali su zahvaljujući DNK analizma leopardi sa ovih ostrva odvojeni u posebnu vrstu.

Andska planinska mačka

Sve do 1998. godine, jedini dokaz o postojanju andske mačke bile su dve fotografije. Vrsta je u međuvremenu dospela na listu ugroženih pa se uradilo dosta da se bolje upozna. Donošenje zaključaka o brojnosti populacije, međutim, otežava to što je andska mačka veoma slična brojnijoj pampas mački, koja naseljava istu teritoriju.

Bornejska zalivska mačka

Zalivske mačke su poput šumskih duhova – ništa se ne zna ni o njihovom odgajanju mladih, ni o ishrani. Kako na svetu verovatno postoji samo nekoliko hiljada zalivskih mačaka, jednoj ekipi snimatelja bilo je potrebno više od 5000 dana da bi kamerama opremljenim senzorom fotografisala ovu retku zverku.

Beli lav

U maloj regiji Timbavati u Južnoj Africi retka genetska mutacija učinila je lavove belim, koji su razmnožavani i očuvani u zoo-vrtovima. Pre sedam godina određeni broj ovih lavova je ponovo pušten na slobodu, kada se u Timbavatiju još jednom pokazalo da je uverenje da belo krzno otežava preživljavanje lavova u prirodi potpuno neosnovano.

Zlatni prugasti tigar

Pojedini geni mogu promeniti boju krzna i kod tigrova. Poznate su nam varijacije belih tigrova sa crnim prugama, belih bez pruga i zlatnih, čija je boja posebno egzotična. Iako postoji mogućnost da se zlatna mutacija javlja i u prirodi, zasad nam je potvrđena samo u zoo-vrtovima.

Palasova mačka

Teško ćete videti zlokobnije stvorenje od ljute Palasove mačke. Dobila je ime po nemačkom prirodnjaku Peteru Simonu Pallasu, koji ju je otkrio u osamnaestom veku. Ranjiva je u zatočeništvu jer se njen imuni sistem teško bori sa virusima i bakterijama, sa kojima se ne sreće u prirodnim, planinskim staništima.

Gladne mace Gladne mačije oči Zsa Zsa And George Osam poznatih dama koje su zaprosile svoje izabranike Bangkok radnja iz 40-ih Zaustavljeni u vremenu – kako izgleda robna kuća iz 60-ih Životinjska foto-bomba Najslađe foto-bombe životinja ·