Ana Marija Banović
KULTURA · muzika

Ana Marija Banović je dobitnica nagrada za postignut najviši nivo izvođaštva na diplomskom ispitu na studijskom programu duvačkih instrumenata i za ostvaren najbolji uspeh na poslediplomskim studijama. Tokom školovanja nastupala je na mnogobrojnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Trenutno je student master studija u klasi prof. Feliksa Renglija u Bazelu

Kako je flauta postala vaš izbor?

Moja nastavnica muzičkog mi je preporučila da upišem flautu kod profesorke Irene Blagojević. Do tada sam, očarana zvukom flaute koji sam svakodnevno slušala na putu od obdaništa do kuće, ne sluteći da se radi o jednoj od mojih kasnijih profesorki, Ani Samardžić, po ceo dan svirala melodiku i usnu harmoniku.

Bili ste đak generacije, dobili nagradu za najviši nivo izvođaštva. Koliko je teško biti najbolji?

Srećna sam jer radim ono što volim i za šta imam talenat – to nije samo privilegija već i pokretač u teškim situacijama. Oduvek sam bila maksimalno odgovorna i posvećena vežbanju, muzici. Biti najbolji je promenljiva kategorija, samim tim podrazumeva svakodnevno odricanje, istrajnost, odgovornost i svakako veliki rad. Sve to, naravno, nije teško ukoliko se radi s ljubavlju i uz podršku najbližih.

Kakva su vaša iskustva iz saradnje sa Zubinom Mehtom?

Presrećna sam što mi se ukazala prilika da radim s jednim od najboljih dirigenata. On je vrhunski profesionalac, neprikosnoveni autoritet, jedan od najboljih muzičara koji s neopisivom lakoćom prenosi svoje ideje i inspiriše ljude da budu još bolji!

Imali ste priliku da sarađujete sa svetski poznatim muzičarima. Ko je najviše uticao na vas?

Izdvojila bih Hajnca Holigera – dirigenta, oboistu i kompozitora s kojim sam imala priliku da radim u orkestru, ali i da ga slušam uživo. Neverovatna energija jednog sedamdesetpetogodišnjaka koja ostavlja bez daha.

Koji su vaši planovi posle završetka master studija?

Želela bih da se odmorim i pripremim za nove izazove. Verujem da me najbolje tek čeka.

Najneobičniji muzički podžanrovi 10 neobičnih muzičkih podžanrova Morrissey Top 5: Morrissey Pesme inspirisane filmovima Pesme inspirisane filmovima Oscar Mulero Oscar Mulero večeras u Drugstoru ·