sanja spasic nelt
U VAZDUHU · intervju

Sanja Spasić od šeste godine svira klavir. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnica je brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Održala je veliki broj koncerata kao solista i član kamernih ansambala

Kako se pripremate za takmičenja, kako uspevate da pobedite tremu?

S obzirom na to da su takmičenja sastavni deo života jednog izvođača, trudim se da, u periodu pripreme, budem veoma koncentrisana i zadržim svoj duhovni mir. Pre svega, pozitivno razmišljanje i meditacija uz opuštajuću muziku mi pomažu da dostignem psihološku stabilnost. Samim tim, nestaje i trema, a nakon toga nastaje prava atmosfera, muzika i ja.

Da li je koncertna publika u Beogradu zahtevna, da li prepoznaje talenat i trud?

Uvek kada nastupam u Beogradu, osećam lepu energiju kod publike. Na osnovu mog iskustva, ona je veoma prijateljski nastrojena i daje veliku podršku mladim izvođačima. Smatram da talenat i trud uvek isplivaju na površinu, i da publika upravo zbog toga želi da čuje nešto što vredi. Samim tim, i ja uvek želim da dam više muzike.

Kako vidite nastavak svoje karijere – kao pijanista ili možda u pedagoškom radu?

Smatram da jedan muzički umetnik treba da bude kompletan i da se ostvari na svim poljima. Sebe u budućnosti vidim kao pijanistu koji želi da podeli muziku sa ljudima i uvek napreduje u svom izvođaštvu, ali i kao pedagoga koji želi da prenese svoje znanje budućim pijanistima. Oba polja su mi veoma važna i čine da se dobro osećam.

Koliko je koncertna scena u Beogradu otvorena za mlade nade?

Pre svega, mislim da je pozitivna strana to što Beograd ima veliki broj prelepih koncertnih dvorana i što svaki mladi izvođač ima priliku da predstavi sebe kao umetnika. Samim tim, koncertna scena jeste otvorena za mlade umetnike koji žele da nastupaju i unesu svežinu svojom muzikom.

Koji repertoar svirate za svoju dušu?

Kada sviram za svoju dušu, biram repertoar koji me najviše opušta. U ovom periodu, najviše volim da sviram Šumana, jer se u njegovoj muzici smenjuju različite energije, i to je ono što je čini zanimljivom.

minja marecetic Mladi muzički talenti: Minja Marčetić Nikola Savić Nikola Savić: Bolji život na italijanski način Vlatko Stefanovski Vlatko Stefanovski: Ceo moj život ima kockarski šmek Danilo Bećković Danilo Bećković: Filmovi se prave za gledanje, zar ne?