Hollywood-smile cover
PULS GRADA · zdravlje

Krv u toku pranja zuba i konstantno loš zadah, samo su neki od prvih znakova ove bolesti koja muči veliki broj ljudi. Mnogi ni ne znaju da je imaju, iako paradontopatija može prerasti u dosta složeniji problem, pa i imati najgori mogući ishod za pacijenta – gubitak svih zuba.

Iako je nedovoljna oralna higijena glavni krivac, na nastanak i razvoj parodontopatije mogu uticati i nasledni faktori koji sa sobom nose loše pozicioniran zube, odnosno nepravilan zagrižaj. Pored plaka, takođe, veliku ulogu u pojavi paradontopatije ima i stanje našeg imunog sistema, pa se održavanje imuniteta na visokom nivou u svakom smislu preporučuje. Razvoj ove bolesti je uglavnom spor, ali postoje i ređi slučajevi u kojim je prilično brz i agresivan, pa za kratko vreme uslede značajne promene i pogoršanja. Od čega brzina razvoja paradontopatije zavisi i dalje nije utvrđeno jer je svaki slučaj individualan i razlikuje se od pacijenta do pacijenta.

Posledice paradontopatije

U početnoj fazi moguće su neprijatnosti u vidu: neprijatnog zadaha, krvarenje desni, zubi mogu polako da migriraju, povlačenje desni; dok u nekim gorim slučajevima ova bolest može biti zaslužna za sledeća stanja: trajni gubitak zuba, rizik od moždanog i srčanog udara, rizik od pojave reumatizma, kao i rizik prevremenog rađanja dece nedovoljne telesne težine.

Kako se sprečava parodontopatija?

Redovno i temeljno održavanje oralne higijene prvi je korak u odbrani od ovog oboljenja. Takođe, redovna kontrola kod stomatologa je imperativ, ne samo kao rešavanje nastalog problema, već kao preventiva. Važno je znati da se bez odlaska kod zubara na određen tretman posledice ove bolesti ne mogu rešiti. Tretman nije komplikovan, niti preskup, ali u nekim situacijama može da potraje i više od nedelju dana. Ogleda se u profesionalnom čišćenju i regenerisanju desni na koje se kasnije stavlja lek radi potpunog oporavka. Nakon tretmana, uz konac, odnosno pravilno i redovno pranje i održavanje zuba, ova bolest može se držati na daljini.

ju Muškarci (treba više da) plaču Empatija (foto izvor: lisberth zwerger grimm) Kad empatija utihne tet Šta treba da znate pre prve tetovaže pizza Produktivnost na poslu povećajte jedući pizzu · · ·