Dental
PULS GRADA · zdravlje

Da li su vam poznati hrkanje, spuštena donja vilica, često zapušen nos, loše spavanje, krivi zubi i opšta fizička slabost? To su sve simptomi ozbiljne nove epidemije koju stručna javnost tek počinje da otkriva. Ovi simptomi u žižu stavljaju stomatologe, ortodonte i naučnike koji se bave spavanjem.

Veza sa stomatologijom nalazi se u lošem razvoju vilice što se ogleda u promeni  životnog okruženja usled industrijalizacije. Specijalistička ordinacija MND Dental rešava probleme nepravilnog žvakanja i gutanja pomoću Myobrace aparata i posebnih vežbi preko aplikacije Myobrace activities. Terapija je zasnovana na tehnici miofunkcionalnih aparata koji imaju za cilj da poprave loše oralne navike, (poznate kao miofunkcionalne navike) budući da je to stvarni uzročnik zbijenih zuba. One svojim laganim, ali konstantnim silama utiču na raspored zuba.

Ortodonti i stomatolozi širom sveta, već više od 50 godina praktikuju miofunkcionalne aparate. Zovemo ih pokretnim, jer se nose samo jedan do dva sata danju, kao i noću, dok pacijent spava. Tokom dana se Myobrace aparat kombinuje sa vežbama (da bi poboljšao disanje, funkciju mišića i položaj jezika), a to za rezultat ima ispravljanje zuba i aktivniju ulogu vodećih mišića lica, što, opet, dovodi do zdravijeg osmeha.

„Lek“ za vilicu je jednostavan. Prema Dr Nataši Mratinković deca bi trebalo da jedu hranu koja se više žvaće, možda čak i dodati tome žvakanje posebno tvrdih žvakaćih guma. Takođe bi trebalo modifikovati postojeće stomatološke tehnike kako bi se izbeglo vađenje zuba a razvoj obe vilice odvijao prirodnim putem.

U svakom slučaju, ako se širenje svesti o oralnom zdravlju nastavi i postane prioritet, napravio bi se veliki pomak u stišavanju  epidemije prekida disanja tokom sna, bolesti srca i nekih mentalnih bolesti. Naša nada leži u tome da će deca i njihove porodice uspeti da izbegnu posledice lošeg održavanja usta i vilica i da neće snositi troškove popravljanja nastalih grešaka.

Stomatolozi bi trebalo da ohrabruju napore da se disajni putevi  ostave otvorenim kroz niz vežbi smišljenih  da isprave  „držanje“ vilice. Naučili smo da pozicija u kojoj jezik u vilica stoje kada se ne žvaće ili ne priča je ključ u normalnom razvoju vilice.

Na nivou javnosti, trebalo bi sprovesti programe edukacije. Na pojedinačnom planu, normalan razvoj vilice zahteva pažljivu u dugoročnu saradnju između dece i roditelja a sve pod budnim okom stomatologa.

ogi3715 Šta nokti otkrivaju o vašem zdravlju PR - April - T10 KOOZMETIK: Kapi za zube T10 DR Grandel Kuperoza nije bolest ali jeste kozmetički problem olive-oil-1412361_1280 Mediteranska ishrana pomaže u borbi protiv Alchajmerove bolesti · ·