natasa
PULS GRADA · zdravlje

Krivi zubi mogu biti estetski problem koji bitno utiče na vaše samopouzdanje. Jer, bez obzira koliko dobro održavate higijenu i zdravlje desni, i dalje se javlja osećaj inferiornosti kada pogledate svoj osmeh u ogledalu. Ljudi su generalno nesigurni po tom pitanju nevezano za godine, pa zato problem krivih zuba pogađa kako decu, tako i odrasle.

Ukoliko ste rešili da uradite nešto tim povodom, najbitnije je imati prave informacije i onda stavljanje fiksnog aparata ne mora biti traumatično iskustvo. U tom slučaju, i uz pomoć dobro izabranog stomatologa to može da bude maltene rutinska stvar, a rezultat – lep osmeh.

Najpre, imajte na umu da stomatolozi, a pre svega ortodonti imaju iskustva i znanja o tome kako čitava vilica funkcioniše, koliko je bitan zagrižaj, i kako se zubi pomeraju tokom vremena.

Po mišljenju dr Nataše Mratinković, pre nego što se odlučite da stavite fiksnu protezu, važno je izgraditi odnos međusobnog poverenja sa lekarom, čiji je zadatak, između ostalog, i da pacijentu detaljno objasni koliko vremena će biti potrebno da zubi dođu u pravilan položaj. Kao i kako će novi osmeh izgledati posle skidanja fiksne proteze. Prosečan očekivani period nošenja aparata je oko 2 godine, s tim da to može i da varira. U nekim slučajevima potrebna je i minimalna (dentalna) intervencija kako bi svi zubi došli u prirodan položaj na kraju celog procesa.

Stomatolog bi trebalo da upozori pacijenta i na početni period privikavanja, koji je više neprijatan, nego bolan, jer je i zubima i desnima neophodno neko vreme da se naviknu na pritisak koje bravice i žica prave na zube i okolno tkivo. Ovo obično traje nedelju dana. Poželjno je pranje zuba i flosiranje nakon svakog obroka, da hrana ne bi ulazila u novonastali prostor i zadržavala se na protezi.

Ipak, sve je to manje bitno u odnosu na „nagradu“ koja dolati na kraju, a to su konačno pravilni zubi…


5afc3c4b5e48ec1f008b4667-1136-852 Izbegavajte ovo kad ste mamurni How-Many-Symptoms-of-Anxiety-Do-You-Actually-Recognize_1 Koji su sve simptomi anksioznosti? p05bk7bt Da li je veća zadnjica znak dobrog zdravlja? model-2387582_960_720-cover Inovativna tehnologija za rešavanje dermatoloških problema · · ·