Fashion_photography_from_mid-20th_century8
U VAZDUHU · flešbek

Modna fotografija oduvek je izazivala puno pažnje, a modni fotografi s pravom se smtraju cenjenim i uglednim članovima visokog društva. Nema tog časopisa, editorijala ili kvalitetne modne kampanje bez dobrog modnog fotografa. Ukoliko fotografiju, pa tako i modnu, smatramo oblikom primenjene umetnosti, onda je jasno da su modni fotografi čarobnjaci koji stvaraju remek-dela ostavljajući svedočanstvo o modnom senzibilitetu određenog vremenskog razdoblja.

Jedan od istaknutih svetskih fotografa koji je zadužio modni svet svakako je Horst P. Horst. Fotografije ovog uglednog umetnika američko-nemačkog porekla i danas se smatraju sinonimom za modnu klasiku.

Svoju karijeru započeo je 1931. u francuskom Vogue-u u Parizu, ali je svoje najbolje rezultate postigao je u periodu od kraja 30-ih do početka 50-ih godina prošlog veka, fotografišući preko 90 naslovnica za modne časopise kao što su Vogue, Vanity Fair i američki Condé Nast.

Na njegovim fotografijama u fokusu su poznati modeli i holivudske dive koje nose najnovije kolekcije čuvenih svetskih dizajnera, ostavljajući nonšalantan, zavodljiv utisak. Fotografije koje odišu elegancijom, spontanošću i veštim poziranjem ističu prirodnu lepotu modela, savršene modne krojeve, ali i vešto dočaravaju koncept „ Američkog sna” koju je Horst želeo da prenese.

U galeriji pogledajte neke od najlepših fotografija koje je ovaj umetnik zabeležio tokom svoje uzbudljive i plodonosne karijere.

Ekstavagancija 40-tih i 50-tihOtvori galeriju
photo-1494390248081-4e521a5940db Koja dijeta je bila popularna godine kada ste se rodili? The-Most-Iconic-Met-Gala-Dresses-of-All-Time-Zendaya Met Gala: Najglamuroznije toalete do sada Karađorđev portret, Uroš Knežević, 1852.(foto narodnimuzej.rs), Karađorđeva dolama, detalj (foto Istorijski muzej Srbije) 10 ličnih predmeta Karađorđa Petrovića hbz-swim-00-idnex-1024-1523910251 Koji model kupaćeg kostima je bio popularan godine kada ste se rodili · · · · ·