cover
PULS GRADA · moda

Odmah da se razumemo – svi vole negativca! Barem u fikciji. Zli likovi uvek ispadnu zanimljiviji od onih dobrih, jer su nepredvidivi, često duhoviti i sa izraženim karakterom. Njih obično prati distinktivni stil, baš kao i ove ženske “zloće” na koje ćemo vas podsetiti. Neke su nacrtane, dok su druge odglumljene, a treće su realne ličnosti. Okultnost, umetnost, humor, seksepil, realnost, mašta i moda – sve je tu!

Evo samo nekoliko primera “mračnih dama”, a primetićete da i među njima ima ljubiteljki male crne haljine.., ali nikako one klasične.

Muzika: Zeena Schreck i Siouxsie Sioux

Zeena je ekscentrična američka umetnica, fotograf, borac za zaštitu životinja, tantrički budista, a pre svega muzičar i kompozitor, koja živi i stvara u Berlinu. Ono što Zeenu čini mračnom jeste činjenica da je njen otac bio glavni vođa i jedan od osnivača Satanističke crkve u San Francisku. Kada je imala samo tri godina bila je medijski eksponirana zbog njenog izuzetno propraćenog satanističkog krštenja, koje je naravno sproveo njen otac. U to vreme je vladao pravi haos (i panika) u Americi, koji se zvao Satanic Panic, jer se smatralo da su deca u okviru crkve zlostavljana. Zeena je sa samo trinaest godina ostala u drugom stanju, a devedestih je zauvek napustila ovu crkvu. Ipak, misticizam, okultnost, rituali i magija, nikada je nisu napuštali, i predstavljaju sastavni deo njenog stvaralaštva, pa i mode. U mladosti je bila prepoznatljiva po bledom tenu, plavoj kosi, skoro uvek odevena u crnu, usku i provokativnu odeću. Bila je i ostala otelotvorenje đavolske princeze. A svakako je znala da nosi dugačke kožne rukavice bolje nego iko. Siouxsie Sioux zna i obožava svaki pravi gotičar/gotičarka. Poznata po svom bendu Siouxsie and the Banshees, ostavila je dugotrajni pečat na got i pank scenu. Njena odeća i jeste bila inspirisana ovim kulturama, pa se često mogla videti sa napadno crnom šminkom, sado-mazo asesoarima, i pod evidentnim glam rok uticajem na njeno odevanje. Poznata je po raščupanoj crnoj kosi, koja idealno dočarava njen pobunjenički duh.

Film: Veštica Elvira i Mortiša Adams

Ove dve horor princeze obeležile su generacije svojim veštičijim prisustvom na malom i velikom ekranu. Miks komedije, crnog humora, a pre sveg stila, ono je što ih čini posebnim. Elvira, poznata kao Gospodarica mraka, prava je kult i kul veštica osamdesetih i devedesetih, sa sve svojom upečatljivo prenaglašeno velikom natapiranom kosom i šiškama. Odevena u oskudnu haljinu, koja je insistirala na njenom dekolteu i dugim nogama, bila je prava seksi zavodnica, dok se za Mortišu može reći da je imala nešto “tradicionalniji” pristup kada je izbor crne haljine u pitanju. Duga, uska haljina, sa takođe dugim rukavima, i ravna crna kosa bili su njen glavni outfit. Anjelica Huston ju je sjajno odigrala na velikom, a Carolyn Jones na malom platnu. Zapamtite da je linija koja osvetljava i naglašava Mortišine oči – unikatan asesoar kojim se samo ona može pohvaliti.

Crtani film: Grdana i Cruella de Vill

Iako su Angelina Jolie i Glenn Close uspele savršeno da ožive ove likove, crtaći su ipak ostali nešto posebno. Grdana iz ljubomore i zavisti zagorčava život dobroj, lepoj i nežnoj princezi Aurori. I dok princeza spava “večnim” snom, Grdana se šeta i hara u svojoj dugoj crno-ljubičastoj pelerini, dok joj glavu krase rogovi, a oči upadljiva ljubičasta senka. Cruella de Vill, samo joj ime kaže – surova i đavolska (cruel and devil), želi da od slatkih malih dalmatinaca napravi sebi bundu. Ona je pravi ljubitelj visoke mode, strah i trepet za sve, nešto nalik današnjoj Anne Wintour. Fan je crno-belih kombinacija, što se da primetiti i po frizuri, dugih rukavica i naravno bundi. Ipak, i pored sve zlobe, istina je da zna šarmantno da nosi muštiklu.

FASHION-US-BECKHAM Transferi iz šou-biznisa u modu Mirjana Vujcic SS2017 foto 4 Marko Sovilj cover Zavodljiva romantika: Nova kolekcija Mirjane Vujčić IMG_9103 S ofingera: Magdalena Klašnja barbican.org.uk 2 cover 2 Vulgarno u modi u poslednjih 500 godina · · · · ·