cover
PULS GRADA · moda

Zima, zima, e pa šta je, ako je zima.., to znači da moramo da budemo i toplo i lepo odeveni. U tome nam pomažu ova dva odevna veterana koja se sukobljavaju u modnom ringu. Oba su itekako prisutna, funkcionalna, moderna, i svi ih nose. Ali, koji je i zašto bolji?

Istorijski kontekst

Džempere su plasirali britanski i skandinavski mornari, jer su davne 1881. godine činili deo njihovih uniformi. Nošeni su i tokom Prvog svetskog rata, opet kao deo uniforme mnogih zemalja. Dvadesetih i tridesetih godina, legendarna Coco Chanel, inspirisana muškim džemperima, uvela ih je i u svoju revolucionarnu modu za žene. Ni Ficdžeraldov Veliki Getsbi ne može se zamisliti bez elegantnog, tankog džempera. Četrdesetih godina zalazi u Hollywood, što je uvek znak da će uslediti masovna upotreba. Pedesetih se ni jedan intelektualac, avangardni umetnik ili pesnik bit pravca nije mogao zamisliti bez crnog džempera sa rol kragnom. Šezdesetih godina Italijani predvode u dizajnu džempera, a sedamdesetih ga je preuzela punk kultura, i dala mu raspadnut šarm. Modne marke poput Missonia i Kenza uvele su interesantne boje i dezene, i samim tim predstavile džemper kao sastavni deo visoke i kul mode. Kasnije su im se pridružili i drugi brendovi, poput Benetona, kao i mnogi modni kreatori. Postoji nebrojano različitih vrsta džempera, poput kardigana i pulovera, kao i materijala od kojih mogu biti napravljeni.

Iako je dukserica relativno mlad odevni komad, inspiracija za njegov izgled potiče iz srednjeg veka. Ako dobro pogledate tadašnje odore monaha, primetićete kapuljaču i kanape kojim se odora vezivala, što je kasnije evidentno uticatilo na izgled duksa sa kapuljačom i učkurima. Duks, najbliži onom kakvog ga danas poznajemo, dizajniran je u Americi. Tridesetih godina. Firma Champion prva je krenula u njihovu proizvodnju, a zbog toplote i udobnosti postali su deo karakterističnog oblačenja radničke klase. Sedamdesetih godina u Njujorku, kada je hip-hop kultura krenula da dominira, dukserica je išla zajedno sa njom. Devedesetih je već bila svuda – od koledža i košarkaških terena, preko teretana i skejt parkova, do ljudi na ulici. Tommy Hilfiger, Giorgio Armani i Ralph Lauren su na najbolji način duks sa ulica preveli na modnu pistu.

Za i protiv

S obzirom da se može reći kako je duks mlad komad odeće, iz poštovanje prema starijima koji su duže na modnoj sceni, džemper odnosi prvu rundu. Kada je sentimentalnost u pitanju, izgleda da je džemper i ovde pobednik. Ako vam ga neko štrika i pravi unikatan komad samo za vas, onda poseduje mnogo više od estetske vrednosti.

Duks je često vezan za pojam revolucije, protesta i revolta. I u pozitivnom i u negativnom kontekstu. Ovu rundu dobija on, jer na trenutke ne predstavlja samo modni iskaz, već i socio-politički. Zbog udobnosti, pokretljivosti i fleksibilnosti tela, i duks i džemper su važni. I jedan i drugi čine sportske uniforme, od golfa i tenisa do košarke. Ipak, duks je nezaobilazan za sve one koji se generalno bave sportom, te on nosi ovu rundu.

Praznici nam stižu, a kakav je to praznik i kakvo je to slavlje bez simpatičnog i ludog džempera?! Pobednik je dakle on.

& Other StoriesOtvori galeriju

Pop kultura i moda

Skoro u svakom spotu, filmu i seriji neko nosi džemper ili duks – upravo zato što su toliko zastupljeni u životima većine ljudi, i čine deo njihove svakodnevne garderobe. Teško je bilo izdvojiti legendarne, prave primere… Pogledajte ove, pa prosudite sami!

Audrey Hepburn u filmu "Doručak kod Tifanija"Otvori galeriju

Šta kažu poznati

Istina je da ćete češće videti zvezde, sa malih i velikih ekrana, u džemperima i duksevima kada je o njihovom uličnom stilu reč. Za crveni tepih izgled je obično svečaniji, mada neće po svaku cenu ova dva odevna komada biti izbegnuta. Posebno ako se radi o rep zvezdama i uglednim hipsterima.

Gigi HadidOtvori galeriju
moda Sa 80 godina je debitovao na modnoj pisti džemperi Džemperi kakve je nosio vaš deda sada su u modi BAFE BAFE – Najveća modna manifestacija mladih landscape-1477384490-pink-2 Novi modni trend – 50 nijansi roze · · · ·