cover
PULS GRADA · moda

Teško je naći pobednika, a još manje gubitnika između ova dva odevna komada koja od kada su se pojavila nikada zapravo nisu ni izašla iz mode. Ali hajde da napravimo istorijski, pop kulturalni i trenutni trend presek. Zavrnite rukave!

Istorijski kontekst

Početkom 20. veka braon kožne jakne nosili su vojnici, pre svega avijatičari. Tokom Drugog svetskog rata ove jakne dobile su naziv bomber jacket, koji se danas više odnosi na ovakav model i kroj jakne nego na kožu kao obavezan materijal. U to vreme bile su veoma cenjene zbog svoje izdržljivosti, zaštite i toplote. Neke od ovih jakni su za postavu imale i ovčju vunu, što ih je dodatno činilo toplijim. Takođe su nošene tokom ruskog građanskog rata i bile su skoro pa boljševička uniforma. Mogu biti od svinjske, ovčje, jelenske kože ili antilopa, kao i od drugih materijala koji podsećaju na životinjsku kožu, ali to zapravo nisu.

Prva teksas jakna napravljena je 1880. godine, od strane legendarnog osnivača marke Levis, Levija Straussa. Ova jakna je zapravo osmišljena kao radnička, i to pre svega za železničare, rudare i, naravno, kauboje. Bile su zgodne, jer su krojene tako da je ispod njih moglo da se nosi još garderobe. Pedesetih je bila simbol mladalačke pobune i tinejdžerske delikvencije, te je njeno nošenje bilo zabranjeno u američkim školama.

Za i protiv

Sve naravno zavisi od vaše odevne kombinacije i ličnog afiniteta. Trenutno su aktuelne obe jakne, tako da ne možete pogrešiti. Idealna varijanta je imati obe u svom ormanu. Još jedan njihov zajednički plus jeste taj što vremenom izgledaju bolje; kako stare, cepaju se, dobijaju na patini i sve su više kul. Postava, šavovi, dugmad, rajsferšlusi, nitne i drugi detalji čine bezbroj kombinacija, i uravo njihov izbor je ono što će vas izdvojiti.

Crne kožne jakne su bezvremene, ali ne zaboravite i one u pastelnim, jarkim bojama, kao i neutralno braon i sive. Teksas jakna obično biva plava, ali isprano crna i siva trenutno su hit.

Ako bi baš morao da se izabere pobednik, onda je to kožna jakna. Iz prostog razloga što je njeno nošenje podjednako atraktivno u svakodnevnim dnevnim situacijama, poslovnim sastancima i obavezama, ali i u večernjim izlascima i svečanim prilikama. Ako prebacite crnu jaknu preko svečane haljine, primetiće se vaša odvažnost i mladalački stil.

Teksas jakna ipak malo zataji kad su svečane prilike u pitanju, kao i one poslovne. A i činjenica je da prethodnih godina nisu bile toliko atraktivne kao ranije.

Pop kutura i moda

Istorija filma i muzike obiluju referencama kada su kožna i teksas jakna u pitanju. One su bili kako modni tako i statusni simboli, a to su ostale i danas.

Evo u slikama nekih od najupečatljivijih momenata.

Godine 1999, Brad Pitt kao Tyler Durden u legendarnom “Fight Clubu” Davida Finchera.Otvori galeriju

Šta kažu poznati

Nisu u pitanju samo ove dve jakne, već su kožni i teksas materijali (zajedno sa čipkom) izuzetno popularni poslednjih godina. Poznati ne izlaze iz ovih jakni od proleća, preko leti i jeseni, a zimi one se često mogu videti ispod njihovih kaputa.

Zvezde se ponekad od glave do pete obuku u kožu ili teksas (takozvani denim on denim stil). Dobar primer za to je Kate Mara na reviji Louisa Vuittona.

Još jedna glumica, Mandy Moore, je uz elegantnu suknju i čipkanu majicu nabacila teksas jaknu.

Uvek trendi Jessica Alba u šetnji, odevena u netipičnu svetlo sivu teksas jaknu.

Kanye West iliti Yezzy, samoprozvani mnogo šta, pa i modni stručnjak i kreator, u klasično plavoj teksas jakni.

Lana Del Rey u neočekivano ležernoj varijanti, nakon svirke u Malibuu.

U čipkanom jumpsuitu, kreacija Riccarda Tiscia, preko koga je Kim Kardashian West ogrnula motociklističku jaknu.

Rosie Huntigton Whiteley u neobičnom bordo Balenciaga kožnjaku.

Uvek moderan, i onaj koji diktira modu jeste David Beckham, ovog puta u potpuno crnoj odevnoj kombinaciji sa moćnom jaknom.

Mladoženje u modi Top 5: Idealne kombinacije za mladoženje i muške svatove Reebok ZPump Fusion 2.0 ZPUMP FUSION 2.0: Revolucionarna Powerframe tehnologija obezbeđuje udobnost novih Reebok patika Promoteri New Balance patika New Balance: Tradicija Engleske i Amerike na ulicama Beograda Vogue slavi 100. rođendan Vogue: Njegovo veličanstvo slavi 100. rođendan ·