cover
PULS GRADA · moda

I dok dame imaju nepregledan izbor nakita kojim se mogu ukrasiti, muška moda se ne može pohvaliti prevelikim izborom asesoara. Kravate i leptir mašne su upravo ti komadi koji imaju čisto dekorativni efekat (i nešto malo funkcije), a njihov izgled se menjao i evoluirao kroz istoriju. Ali, koji je i zašto bolji? Situacija se zateže, dah se gubi u borbi za ultimativni ukras oko muškog vrata.

Istorijski kontekst

Tokom Tridesetogodišnjeg rata u Francuskoj, koji je trajao od 1618. do 1648. godine, hrvatski najamni vojnici nosili su marame uvezane oko vrata, uglavnom crvene. Parižani su primetili ovaj modni detalj, i počeli sami da ga nose. Francuzi su Hrvate nazivali Croates, i otud naziv kravata, la cravate na francuskom. Kada je imao sedam godina, 1646. godine, kralj Luj XIV počeo je da nosi svilenu, uvezanu kravatu, pa su muški i ženski plemići počeli da ga kopiraju. Kravata je od tog vremena, pa do danas, prošla kroz mnoge transformacije. Zapravo, kravata kakvu danas poznajemo pojavila se dvadesetih godina prošlog veka. Tih godina u Njujorku gospodin pod imenom Jessie Langsdorf našao je novi način sečenja materijala prilikom šivenja kravate, što je onda omogućilo da zadrži oblik posle svakog nošenja. Tokom Art Deco perioda postale su šire, a kombinacija boja i sam dizajn daleko smeliji. Pedesete su poznate po pojavi tanje i uže kravate, dok je, nasuprot tome, šezdesetih bila ekspanzija velikih kravata. Vrste čvorova, vezivanje, dužina, debljina, materijali, boje i paterni variraju i danas.

Leptir mašna je zapravo varijacija kravate koja se pojavila u XIX veku. Sredinom 1880. godina postala je sastavni deo muškog odevanja. Kako kravata, tako je i leptir mašna doživela svoje transformacije i modifikacije izgleda kroz vreme. Davne 1886. godine Pierre Lorillard dizajnirao je novi stil odeće, to jest smoking, a njega je neizostavno pratila crna leptir mašna. U to vreme je smoking sa mašnom bio revolucija, a danas je svuda prepoznatljiv stil. Iako više nije bila vezana samo za formalne događaje, mašna je ipak ostala deo oblačenja koji se vezuje za svečanosti i posebne prilike. Dvadesetih i tridesetih godina leptir mašne više nisu imale polnu barijeru, jer su počele da ih nose i žene. Setimo se da taj period i jeste trenutak u istoriji mode kada žene preuzimaju muška odela, sakoe i šešire. Kao i kod kravate, materijali i veličine variraju, ali leptir mašna je bila i ostala simbol dekadentne elegancije.

Za i protiv

Do ne tako davno bilo je nemoguće zamisliti i jedan sastanak, odlazak na posao, svadbu, proslavu, slavu i kršteneje bez kravate. Toliko je bila prisutna da je poprilično dosadila. Bez obzira što se ne nosi toliko često kao ranije, ipak gubi prvu rundu.

Ono što je očigledna prednost kravate, zbog čega dobija drugu rundu protiv leptir mašne, jeste ta što se može komotno nositi i u svečanim i u poslovnim prilikama. Mislim stvarno, zamislite nekog na ozbiljnom sastanku s leptir mašnom! Pravila su tu da se krše, ali ipak, ne preterujmo.

I dok je istina da kravata može biti od raznih materijala, kao i štrikana, u poslednje vreme leptir mašna je mnogo više napredovala u tehnološkom smislu. Trenutno su popularne leptir mašne od drveta, plastike, i one 3D štampane. Zbog toga, ova runda takođe pripada leptir mašni.

Ako je suditi po trendovima, činjenica je da kravata nikada neće u potpunosti napustiti fioke, vratove, i crvene tepihe. Ali, čini se da je leptir mašna elegantnija, duhovitija i daleko primetnija od kravate. Barem za sada, te je ona definitivni pobednik.

Brooks BrothersOtvori galeriju

Pop kultura i moda

I kravata i leptir mašna toliko su prisutne u filmovima, serijama, muzičkom svetu, istoriji i politici da je skoro nemoguće izdvojiti samo nekoliko primera. U filmovima, svi pravi mafijaši, biznismeni, kao i dečaci sa koledža obavezno će nositi kravate. Leptir mašna je neizostavna u onim delima u kojima se potencira elegancija i klasika, posebno ako se radi o tridesetim i četrdesetim godinama. I da, svaki klovn nije pravi klovn ukoliko nema mašnu.

Pogledajte neke od upečatljivih likova, ženskih i muških, koji su na pravi način znali kako da nose kravatu/leptir mašnu.

Charlie ChaplinOtvori galeriju

Šta kažu poznati

Logično je pomisliti da se na crvenom tepihu uglavnom pojavljuju muškarci sa kravatama i leptir mašnama. Međutim, i dosta dama je nosilo leptir mašne, a pevačica Janelle Monae poznata je po muškim odelima koja skoro uvek nosi u pratnji mašne. Kravate su malo zapuštene, mada se i one mogu videti u svečanim prilikama i dodelama nagrada.

BeckOtvori galeriju
LIBRA basic 2015 (6) LIBRA-Unikatne torbice i kožni povezi FotorCreated cover Od zvezdane prašine do egzotičnih maštanja francuskinje Da izgledate kao Parižanka Odeća Modne katastrofe koje su oproštene · · · · ·