cover
PULS GRADA · moda

Pesma kaže: “Jesen stiže, kruško moja”. Ili beše neko drugo voće..? Nije ni važno! Jesen je upravo stigla, a ono što je zapravo bitno jeste borba ova dva odevna veterana. Ko će biti vaš lični favorit, i ujedno zaštitnik naredna tri meseca, odlučite promatrajući ozbiljan modni sukob koji sledi. Dugmeta će leteti, šavovi pucati, materijali se cepati dok ne nađemo pobednika.

Istorijski kontekst

Mantil je nastao tokom Prvog svetskog rata, a nosili su ga francuski i britanski vojnici. Modni brendovi Burberry i Aquascutum i dalje se međusobno takmiče, svaki tvrdeći da je prvi dizajnirao ovakav mantil. Tokom Drugog svetskog rata mantil počinju da nose i američki, ruski, nemački, poljski i mnogi drugi vojnici. Kasnije će ga u borbama zameniti jakna, koja je bila komotnija i pogodnija za kretanje po terenu. Nakon ratova, mantil počinju da nose svi: muškarci, žene, bogati, siromašni, intelektualci, metalci, mafijaši, gotičari… Poznat je po tome da štiti od vetra i kiše. Zbog toga obično ima duge rukave i doseže do ispod kolena. Najčešće je od platna ili kože, mada može biti i od drugih materijala. Crna, bež, kaki i krem boja obično bivaju izbor za klasični mantil. Dugmad ide u jednom ili dva reda, a kaiš oko struka i dva džepa sa strane su obavezni.

Pelerine datiraju još iz srednjevekovnog perioda. Od tad pa do danas, u nekoliko navrata vraćale su se u istoriju, pa tako i u modu. Katolički sveštenici i papa nose nekoliko varijanti pelerine, kao obavezni deo garderobe prilikom službi i crkvenih svečanosti. Širom sveta, u vojnim i policijskim štabovima, predstavlja obavezni deo uniforme koji štiti od kiše. Većina superheroja iz stripova ima impozantnu pelerinu, a prisutna je kao deo garderobe u skoro svim popularnim bajkama. Pelerina može biti duža, dakle do pete, ili kraća, što bi značilo da prekriva kukove. Rukavi ne postoje, zbog toga neretko imaju proreze na materijalu, kroz koje se mogu proturiti ruke. Nekada prekrivaju ramena i leđa, a postoje i one koje prelaze preko čitavog frontalnog dela. Materijali, boje i detalji variraju. Mogu imati dugmad ili se vezivati oko vrata.

Za i protiv

I dok mantil mogu nositi i muškarci i žene, pelerina je ipak više rezervisana za lepši pol. Iz tog razloga, ovu rundu svakako dobija mantil. Još jedna njegova prednost, zbog čega odnosi pobedu i u drugoj rundi, jeste ta da se može nositi u svim prilikama. Bilo da je u pitanju šetnja gradom, odlazak na važan poslovni sastanak, večera sa prijateljima, prisustvo na svečanim događajima, on je svuda verni pratilac. Pelerinu dakle, ne možete svakodnevno izrabljivati kao stari, dobri mantil.

Pelerina je posebna, privlači pažnju. Zbog toga što je nesvakidašnji odevni komad, predstavlja mnogo bolji izbor ako osoba želi da prikaže odraz hrabrog stila i invidualnosti. Ova runda definitivno pripada njoj.

Što se odabira i kombinovanja garderobe tiče, reklo bi se da je slučaj nerešen između mantila i pelerine. Sve može dobro da ide uz njih, pod uslovom da promislite kombinovanje svakog autfita. A nema sumnje da to uvek i činite.

BurberryOtvori galeriju

Pop kultura i moda

Pravi detektivi u svakom dobrom krimiću kriju svoj misteriozni pogled iza podignute kragne mantila. A, svaka zanosna dama, sa malog ili velikog ekrana, zavodiće u pelerini koja leprša na vetru.

Dosta priče! Slika vredi više od 1000 reči, zato otvorite galeriju fotografija.

Humphrey Bogart u filmu “Kazablanka” iz 1942. godineOtvori galeriju

Šta kažu poznati

Poslednjih godina pelerina je sve popularnija. Mada, više kao sastavni deo elegantne haljine, nego kao odevni komad za sebe. S druge strane, mantil ima svaka osoba na ovom svetu, pa tako i poznate ličnosti. On je više rezervisan za ulični stil zvezda, jer će se za premijere i koktele ipak većina odlučiti za efektnu pelerinu.

Scarlett JohanssonOtvori galeriju
cover Style File: Natalie Portman Žene preko 30 Šta oblače žene posle tridesete? Šta god hoće! mbb Millie Bobby Brown („Stranger Things“) nas je zaludela svojim stilom cover Korak po korak do savršenstva: Najbolja jesenja obuća · · · · · ·