pjimage (69)
U VAZDUHU · životinje

Divno sunce, koje toliko volimo i kome se neizmerno radujemo, ne štedi nikoga… Iako ova konstatacija može zvučati pomalo grubo, pa čak i ekstremno, ona je ipak tačna. Pogotovo danas u eri globalnog zagrevanja, visokog stepena UV zračenja i sve većeg broja kožnih oboljenja nastalih usled prekomernog izlaganja sunčevim zracima. U prilog tome, ide i činjenica da čak i psi mogu da dobiju opekotine od sunca.

Stoga, u nastavku otkrijte šta sve treba da znate kako biste svog ljubimca zaštitili od sunca i potencijalnih opekotina.

Potencijalni rizici

Kao i kod ljudi, i kod pasa se usled nezaštićenog izlaganja suncu može razviti rak kože. Osim toga, njihovi ožiljci su mnogo nežniji nego oni kod ljudi, te ih treba zaštititi kremama za sunčanje, kako bi se izbegle opekotine.

Psi sa tankom ili belom dlakom imaju veće šanse za opekotine od onih sa tamnom, debelom dlakom.

Veoma osetljiva mesta

Psi sigurno mogu da izgore na leđima, ali stručnjaci ističu da su neke tačke podložnije gorenju od drugih. Njuška, trbuh i uši su veoma osetljivi i zahtevaju zaštitu od sunca.

Krema za sunčanje pogodna za pse

Šta god da radite, nikako nemojte psu nanositi kremu za sunčanje koju vi koristite. Psi vole da ližu, a sastojci poput cinkovog oksida ili para-aminobenzojeve kiseline (PABA) kod krema namenjenih ljudima otrovni su za pse. Umesto toga, potražite vodootporne proizvode za pse sa zaštitnim faktorom 15 ili većim.

Dodatna prevencija

Ništa nije bolje od izležavanja u hladu. Da, krema za sunčanje je važna, ali svakako osigurajte suncobran ili tendu za vašeg štenca ako mu treba odmor od sunca. Tu su i divne pseće majice sa ugrađenom zaštitom od sunca. U šetnju odlazite ujutro, do 10 časova, ili tek posle podne.

Tretman za pse koji se sunčaju

Ako primetite da delovi vašeg ljubimca duž njuške počinju da izgledaju suvo i napuklo, to je verovatno opekotina od sunca. Kada psi cvile ili su osetili bol dok su se češali, to bi takođe moglo da sugeriše opekotine od sunca.

Ako do takvih promena ipak dođe, čak i ukoliko ne deluju opasno, najbolje je konsultovati se sa veterinarom. Obično se savetuje upotreba masti i tretmana kortizonom koji sprečavaju dalja oštećenja ili nelagodnosti.

dog-1451448_1920 Obezbedite i vašeg ljubimca u automobilu Naslovna fotografija (foto magazinlovuzdar.sk) Pazite na Bambija: Mladunci srna stradaju prilikom košenja trave pjimage (30) Mitovi o ishrani pasa koji nisu tačni gorilla-selfie-0 Ovako gorile poziraju za selfi · ·