parodije naslovna (slash film)
KULTURA · film/TV

Filmovi koji nam najlakše ostanu u sećanju su neretko oni koji izazovu najviše emocija tokom gledanja. Istina je da je smeh jedno od najmoćnijih oružja i da nam uvek prija, pa tako i u slučaju sedme umetnosti. Mnoga ostvarenja igrala su na kartu humora sa više ili manje uspeha, ali nigde nije viđena tolika količina apsurda i urnebesa kao u nekim od parodija.

Najbolja dela iz žanrova parodije pravljena su sa jednom jedinom namerom, a to je da nemaju ni trunčice ozbiljnosti u sebi. Ona najuspešnija učiniće sve da se prosto izmorite od smeha, ne dajući vam ni trenutak predaha u rafalu referenci i aluzija na druga poznata ostvarenja. Teško je izdvojiti samo one najbolje, ali evo jednog mogućeg izbora.

Airplane 1/2

U trenutku kada su filmovi katastrofe bili veliki hit u Holivudu, ovaj je uspeo da za samo 90 minuta ismeje sve njih uz prenaglašenu upotrebu svih mogućih klišea. Spremite se da vaz zabole stomak i vilica od smejanja, jer ovde nema predaha.

Hot Shots 1/2

Čarli Šin je najprepoznatljiviji po ulozi u seriji Dva i po muškarca, ali je zasijao kao Toper Harli u oba nastavka ostvarenja Hot Shots. U pitanju su dve urnebesne vožnje koje parodiraju Top gan i filmove o Rambu, sa zadivljujućom količinom veoma jednostavnog, ali efektnog humora.

Spaceballs

Parodija na Ratove zvezda koja je navodno izazvala divljenje i samog Džordža Lukasa. Hrabar i veoma uspešan pokušaj reditelja Mela Bruksa da kroz ne tako sofisticirani humor okrene naopačke radnju Ratova zvezda i još nekih filmova koji se odvijaju u svemiru.

Top Secret

Još uvek mladi i mršavi Val Kilmer sjajno nosi ovo ostvarenje, koje predstavlja kombinaciju Elvisovih mjuzikala i dela o špijunima. Ne verujete da te dve teme mogu da se povežu u koherentnu celinu? Koherentnost nije ni bila cilj, ali je dobra zabava zagarantovana uz zavidan broj štosova.

History of the World: Part I

Mel Bruks je ovde uložio više novca nego kada je prethodna tri puta bio reditelj, ali je dobrano i zaradio. Predstavlja niz vinjeta sa istorijskom tematikom, koja je naravno potpuno apsurdno obrađena. Iako se završava obećanjem drugog dela, nastavak nažalost nikad nije bio u planu.

Monty Python and the Holy Grail

Po mnogima jedno od najsmešnijih ostvarenja svih vremena, a svakako najunikatnije delo o legendi o kralju Arturu. Pajtonovci koriste svaki trenutak da vas nasmeju i zaprepaste svojim humorom i genijalnošću. Očekujte blesavost i grotesku na svakom koraku.

The Naked Gun 1/2/3

Lesli Nilsen se proslavio u gorepomenutom Avionu, ali je uloga Frenka Drebina vrhunac njegove karijere. Ozbiljan izraz lica sa kojim je odglumio sve sulude scene u sva tri nastavka zaista je neverovatan. Moraćete da svaki pogledate više puta kako biste pohvatali sve pozadinske reference i skrivene fore.

Shaun of the Dead

Reditelj Edgar Rajt poigrava se klišeima iz filmova o zombijima, uz neverovatne komičare Sajmona Pega i Nika Frosta u glavnim ulogama. Neizbežan je sirovi britanski humor, veoma britkog jezika i bez ikakvog pardona.

hunter-killer-gerard-butler Džerard Batler sprečava Treći svetski rat Nasleđeno zlo 5 Da li je „Nasleđeno zlo“ najstrašniji film svih vremena? PULA 2018 pic02 Pula 2018: Novi hrvatski film u četiri kraka GODZILLA2_INTRO Prvi trejler za film „Godzilla: King of Monsters“ · · ·