moskva metro
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Ono što prvo pada u oči svakom posetiocu Moskve koji koristi metro je neverovatna lepota tamošnjih stanica. Da nema pruge i vozova čovek bi pomislio da se nalazi u enterijeru nekog poznatog muzeja ili palate.

Metro je otvoren 1935. godine za vreme vladavine Staljina, koji je kao i svi tirani hteo da narodu željnom hleba umesto hrane ponudi megalomanski projekat na koji mogu da budu ponosni i koji pokazuje superiornost ruskog socialističkog sistema, kako samim građanima, tako i ostatku sveta.

Svaka od prvobitno sagrađenih 13 stanica ima karakterističan stil, ali svima im je zajedničko insistiranje na luksuzu, pa unutra sve vrvi od mermera, ornamenata, oslikanih plafona, velikih lustera i statua.

Nakon Staljivove smrti 1953. godine, dosta luksuznih elemenata je sklonjeno, dok su nove stanice pravljene u svedenijem dizajnu i od jeftinijih materijala. Posle raspada Sovjetskog Saveza, stanice su se vratile u staro ruho i danas predstavljaju jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija u Moskvi.

Stanica metroa u MoskviOtvori galeriju
Mick Jagger Prve nekretnine članova The Rolling Stones Đakuzi Samo da nam je toplo: 10 najboljih đakuzija Nameštaj od papira i lepljive trake Nameštaj od papira i lepljive trake Moda za kuću Izložba nameštaja i kućne dekoracije „Moda za Kuću” u KC Gradu