Moskva šnit
PULS GRADA · gastro

Moskva šnit, voćna torta koja se proizvodi u beogradskom hotelu Moskva, je prepoznatljiv i zaštićen brend, i najpopularnija torta u poslastičarnici ovog hotela u poslednjih 40 godina

Anica Džepina, nekadašnji šef poslastičarnice hotela Moskva, objašnjava, u razgovoru za naš magazin, da je originalni recept osmislila 1974. godine, kada ju je direktor hotela zamolio da kreira nove torte i kolače i potpuno promeni dotadašnju hotelsku ponudu slatkog asortimana. Tada je nastala torta Moskva šnit (predloženi naziv koji se nije održao bio je Šnit a la hotel Moskva), a potom i mnoge druge autentične torte.

Voće i krema

Glavni sastojci originalne torte Moskva šnit, navodi gospođa Džepina, su badem, višnje, ananas.

– Taj izbor voća nije slučajan. Višnje se prokuvaju gusto, i procede se, a isti je postupak i sa ananasom. Na taj način torta može stajati dugo, a da se ne pokvari. U masu Moskva šnita dodaje se i badem, da bi masa bila bela, a dva krema se posebno kuvaju i potom spajaju. To je žuti puter krem (šamponez krem). Sve mora biti dobro prokuvano, a kori se, pored oraha dodaje samo jedna kašika brašna i jedna kašika Petit Beure keksa koji ima dovoljno masnoće – otkriva tajne svoje torte Anica Džepina i dodaje da se torta najbolje seče kada je poluzamrznuta, kao i da je šlag samo dekoracija koja se dodaje na kraju.

Lagana, svetla i svečana Moskva šnit torta se cela ukrašava listićima badema. Postoje razne, nezvanične verzije recepta, u jednoj od njih se, pored višnji i ananasa, torti dodaju i breskve iz kompota.

Dobrila Stanković, sadašnja šefica poslastičarnice hotela Moskva, navodi da tortu u ovom hotelu danas pravi po originalnom receptu koji je neznatno izmenjen. (U jednom periodu torta Moskva Šnit  je pravljena sa jagodama i malinama, ali to nije naišlo na dobar odziv.)

Čuvena poslastica

U priči o simbolu beogradskog hotela na Terazijama, Dobrila Stanković ističe i da njegova popularnost ne jenjava – od 1974. do danas. Trenutno je u ponudi hotela Moskva oko 300 različitih torti, ali je Moskva šnit ubedljivo najpopularnija. U kafeu hotela ovu tortu dnevno naruči od 200 do 300 ljudi, a poslastičarnica hotela mesečno isporuči oko 1.000 celih Moskva šnit torti, na razne adrese.

Najmanje torte koje se mogu poručiti teže jedan kilogram, veće torte se često naručuju za razne proslave. Brend je zaštićen, pa se u laganim, suptilnim i osvežavajućim Moskva šnit ukusima može uživati i u poslastičarnicama u Londonu, Beču, Budimpešti, Ženevi, Rimu i Čikagu.

Tokom poslednjih 40 godina mnogi Beograđani i gosti prestonice svraćali su u hotel Moskva samo da bi probali čuvenu tortu. Postoje i brojne anegdote iz višedecenijskog života slavne poslastice. Pamti se da je, krajem 1999, jedan beogradski advokat naručio Moskva šnit tortu od 100 kilograma, za  rođendansku proslavu svog sina.

A slavni  francuski glumac Alen Nuri je svojevremeno,  tokom svog dvogodišnjeg radnog boravka u Beogradu, bio zaljubljen u baršunaste ukuse slavnog dezerta i redovno ga je naručivao u hotelu Moskva. Kada se, za pozorišnu predstavu u kojoj je igrao u jednom beogradskom teatru, nabavljao scenski rekvizit prava torta od 20 kilograma, Nuri je insistirao da to bude upravo Moskva šnit.

Slavni deserti hotela Moskva

Pre otvaranja poslastičarnice hotela Moskva 1974. godine, ovaj hotel nije mogao da se pohvali poslastičarskim asortimanom. U ponudi su bile slane kifle, peciva od lisnatog testa, krofne. Kada je otvorena kafe-poslastičarnica po uzoru na bečke poslastičarnice, nakon autentične Moskva šnit torte nastali su i drugi originalni deserti. Većinu njih je takođe osmislila Anica Džepina. To su – torta Aleksandra (čokoladni krem, slatka pavlaka, jagode, kora kao za reform tortu), Karakas (rolat sa filom od oraha), torta Moskva (slatka pavlaka, kivi, ribizle), Anuška torta (bela čokolada, višnje, slatka pavlaka)…

Neke od ovih torti se više ne prave (ali je u poslastičarnici hotela Moskva moguće poručiti bilo koju od njih). Pored Moskva šnita, koja je decenijama ubedljivo najomiljenija, danas su veoma popularne i čokoladna torta Napoleon (od putera, čokolade, krupno drobljenog lešnika), torte Nugat i Tuti Fruti.

Dobrila Stanković, šef poslastičarnice hotela Moskva, navodi i da su veoma traženi i jednostavni, starinski dezerti kesten pire i žito sa šlagom, kao i osvežavajući voćni tart sa malinama.

Doručak za najmlađe Doručak za najmlađe Baštino Baštino – ukus Mediterana na Banovom brdu Automatski nacrt Masterchef Junior: Najsimpatičniji reality show svih vremena Coffee Room Novi Coffee Room: Novo mesto za uživanje ·