Dobitnici nagrada
U VAZDUHU · tech/web

„Telekom Srbija“ dodelio je po šesti put nagrade za najbolje aplikacije za mobilne uređaje timovima koji su učestvovali na ovogodišnjem „Mts app konkursu“. Pred žirijem, koji su činili predstavnici „Telekoma Srbija“ i partnerske organizacije „SEE ICT“, bio je ozbiljan zadatak da u užoj konkurenciji od 21 aplikacije izabere one najbolje koje se izdvajaju po funkcionalnosti, originalnosti ideje, samostalnosti u izradi i inovativnosti, a posebno ističu društveno odgovornom namenom i vezom sa mts uslugama. Pobedu je odneo tim „Nevermore“ iz „Računarske gimnazije“ iz Beograda i aplikacija „WalkieTalkie“ za koju će biti nagrađeni putovanjem na „Svetski kongres mobilne telefonije“ u Barseloni.

„Kompanija Telekom Srbija tradicionalno nastavlja da nagrađuje inovativne i kreativne ideje mladih ljudi. mts app konkurs razvija i preduzetnički duh među učenicima koji u svojim timovima rade na aplikaciji pretvarajući je u gotov proizvod koji se može naći na nekom tržištu aplikacija na internetu. Mobilne aplikacije postale su sastavni deo naše svakodnevice, a Telekom Srbija, kao moderna telekomunikaciona kompanija, ovim konkursom je to na vreme prepoznala“, izjavila je direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija Marija Bošković.

Pobednička aplikacija WalkieTalkie omogućava korisnicima da preko LAN mreže ili mobilnog hotspot-a, koriste mobilni telefon kao voki-toki, u situacijama i na mestima gde telefon nije moguće koristiti na uobičajeni način.

Drugo mesto dele aplikacije Notekeeper Luke Jovičića iz Matematičke gimnazije, koja pruža mogućnost postavljanja i pretraživanja sadržaja sa korisnim beleškama iz određenih predmeta i aplikacija eRrand tima devDev iz gimnazije Bora Stanković u Nišu, uz koju se na jednostavan način može vršiti dostava hrane ili lekova starijim osobama.

Treće mesto, takođe, dele dve aplikacije – TrashCam, tima LeVel, iz gimnazije Bora Stanković, koja nas upućuje na najbliže mesto za odlaganje upotrebljenih stvari i garderobe i aplikacija Safe Zones, tima Name iz gimnazije Bolyai u Senti, koja omogućava roditeljima diskretnu kontrolu kretanja deteta. Specijalnu nagradu Snaga inovacije – Igor Osmokrović zaslužio je tim Komšije iz Matematičke gimnazije, time što aplikacija Volter 1.0 uvodi korisnike u osnovne algoritme programiranja putem rešavanja matematičkih zadataka. Kao nagrade timovima na drugom mestu uručeni su pametni mobilni telefoni, za treće mesto dodeljeni su tableti, a za specijalnu nagradu za inovativnost Igor Osmokrović iPhone mobilni telefoni.

“Na mts app konkurs smo se prijavili jer smo želeli da se oprobamo u novoj vrsti razvoja aplikacija. Putovanje koje smo osvojili značiće mnogo za nas, jer ćemo se, pored toga što ćemo posetiti Barselonu, na Svetskom kongresu mobilne telefonije upoznati sa najnovijim trendovima u mobilnoj industriji. To će nam pomoći u razumevanju današnjeg mobilnog tržišta i razvoja mobilnih aplikacija u budućnosti“, rekao je prilikom dodele nagrada, Lazar Premović, član pobedničkog tima Računarske gimnazije iz Beograda.

Kroz ovaj konkurs se kod učenika budi želja za poznavanjem novih oblasti kroz praktičan rad na projektima. Učenici kroz proces kreiranja aplikacije za mobilne uređaje ispoljavaju svoju kreativnost, upoznaju se sa svim koracima koji su potrebni da se realizuje jedan ozbiljan projekat i grade svoje znanje.

Na mts app konkursu, koji je ove godine bio otvoren za aplikacije u Androidu i iPhone, učestvovalo je 12 škola u Srbiji koje rade prema specijalnom školskom programu za matematičke i računarske gimnazije. O dosadašnjem uspehu mts app konkursa govore podaci da je od 2011. do sada 1.700 učenika upoznato sa idejom konkursa, 86 timova je prezentovalo 90 aplikacija, od kojih su najbolje postavljene na Google Play.


Cukerberg (foto: Techno Buffalo) Jarvis, virtuelni batler Marka Zuckerberga 5_doorbell_2 Vreme (hi tech) darivanja Super Mario Run Super Mario Run: Nova igrica koja će poslati Pokemon Go u zaborav Automatski nacrt Šta smo to najviše „guglali“ 2016. godine · · · · ·