Library_walls_Ferrante_mural.jpg-1-1376x1032
U VAZDUHU · svet

U duhu napuljske tradicije oslikavanja fasada, nedavno je u ovom gradu osvanuo zanimljiv mural u čast spisateljice Elene Ferante i njenog popularnog serijala „Moja genijalna prijateljica”, koji se odvija upravo u ovom šarmantnom gradu na jugu Italije. Izbor je pao na četvrt „Rionne Luzzatti” u kojoj pretežno živi radnička klasa, i koja u poslednje vreme, potpuno očekivano, privlači puno pažnje.

Uz svega par piljarnica, jedan lokalni bar i skromnu pekaru, ovaj deo grada nije se do sada mogao pohvaliti atraktivnim turističkim sadržajima. No, u decembru, svega nekoliko dana pred emitovanje poslednje epizode istoimene serije, koja je nastala u produkciji HBO-a i Rai TV-a, stanovnici ove četvrti došli su na ideju da fasadu svoje gradske biblioteke ožive lepim muralom koji bi na vrlo slikovit način skrenuo pažnju mladim ljudima na važnost obrazovanja.

Umetnik Eduardo Kastaldo, koji je bio i direktor fotografije tokom snimanja serije Moja genijalna prijateljica, oslikao je mural u januaru. Prema njegovim rečima, ideja je bila da se dočaraju likovi kako iz knjige i serije, tako i iz mašte svih onih koji su uživali u ovom umetničkom ostvarenju. Koristeći isečke iz sekvenci sa snimanja serije, on je napravio zanimljiv kolaž koji je kasnije preneo na fasadu biblioteke u formi murala. Kako je reč o figurama koje su u prirodnoj veličini, Kastaldo veruje da će ovaj mural biti lako uočljiv i da će ubrzo postati jedno od glavnih obeležja ovog grada.

Osim što na nesvakidašnji način krasi spoljašnjost lokalne biblioteke, ovaj mural je i sjajan omaž književnosti uopšte. Veliki naziv Biblioteca Popolare označava ulaz u zgradu, dok su figure glavnih likova, prijateljica Lile Čerulo i Elene Greko, odnosno njihove učiteljice, gospođe Olivijero, i bibliotekara, gospodina Feraroa, raspoređene sa obe strane ulaza.


naslovna Ovaj čovek brine o 4.000 papagaja pjimage-20 Jedan od najmoćnijih kompjutera na svetu nalazi se u crkvi red-lantern-1202514_960_720 Otkrivamo zašto je CRVENA oficijalna boja Kineske nove godine 49550333_2267192703337010_6161157279333744640_n 31 mama, 32 bebe: Ove koleginice su se porodile u isto vreme · · ·