cover
PULS GRADA · stilistika

Nijedan deo garderobe nije za zanemarivanje, pa na svaki detalj treba obratiti posebnu pažnju. Tako naizgled odabir muških čarapa u prvi mah ne zvuči toliko važno, a zapravo je tema za sebe. Zato saznajte neka osnovna načela i savete, kao i koje su to dobre i loše kombinacije, kako sledeći put ne biste bili u nedoumici prilikom njihovog odabira.

Pre svega, neka pravila

Kada se nose nazuvci za patike ili lake, sportske cipele, oni ne bi trebalo da se vide, već da budu tik iznad pete, odnosno upravo onolike kolika je visina dotične obuće.

Kratke čarape, sokne, moraju biti dovoljno duge, da se ne vide gole noge kad muškarac sedi ili prekrsti noge.

Dokolenice su skoro izašle iz upotrebe/mode, ali su obavezne kad su u pitanju vrlo svečana crna odela, jer zaista moraju da prekriju potkolenice, a u tom slučaju, da se ne bi srozale, obavezni su i steznici/halteri za čarape, koji se fiksiraju tik ispod kolena.

Kako kombinovati čarape sa odećom

Čarape se uglavnom u boji ili nijansi uparuju sa obućom, ali mogu biti i u boji ili nijansi kompletne odeće, ako je ona u boji ili nijansi ujednačena. U ovom slučaju: ako je odelo u pitanju, i u tamnoj je boji ili nijansi, cipele bi trebalo da budu crne; a ako je odelo bež ili belo, i čarape i cipele morale bi biti bež ili bele.

Takođe, mogu se uparivati i sa bojom ili nijansom nekog gornjeg dela odeće: majicom, košuljom, sakoom – takozvani „ponovljeni akcenat“, pri čemu je i dozvoljena i preporučljiva ekstavagancija: ljubičasta majica – ljubičaste čarape, trava-zelena košulja – trava-zelene čarape.

Dezenirane i šarene čarape posebna su priča, i ta priča prepušta se hrabrosti, inventivnosti i estetskim nazorima onih koji se za njih odluče. Istina je da su ovakve čarape sve više popularne, pa bi preporuka bila da upravo one postanu glavna i upečatljiva okosnica oko koje će se vrteti koncipiranje samog izgleda i kombinovanje ostale garderobe.

Materijali i pojedine zanimljivosti o njima

Nije loše naglasiti da čarape moraju biti pamučne, sa 5 do najviše 20 posto elastina, ali nipošto sa dodatkom sintetičkih materijala. Inače, zanimljivo je da se elastin izvorno dobija od gume, što je prirodni materijal. Ukratko, guma, indijska guma ili kaučuk potiče iz Brazila, od biljke Hevea brasiliensis. Mlečni sok koji curi iz zasečenog stabla heveje naziva se lateks. Zgrušavanjem tog mlečnog soka nastaje kaučuk, a ova reč potiče od urođeničke reči Cahuchu, što znači „drvo koje plače“. Guma se dalje može prerađivati na razne načine, pa i do najtananijih niti, idealnih da drže formu materijala od kojih se pravi odeća, pa i čarape.

Takođe, odlični materijali za čarape su i vuna i svila, a sve zavisi od prerade i tkanja da li će se tretirati kao zimske ili kao letnje čarape.

Može li i bez čarapa?

Da, može i bez čarapa, ali isključivo kada je proleće, leto i rana jesen. To naročito važi za brodarice, espadrile, sandale, papuče i japanke, ali samo pod jednim uslovom – između stopala i obuće mora biti oblak talka!

5a940a1ddc2b3_p9iUxAb__605 15 modnih katastrofa koje su se zaista desile cover Idealni autfit za svaki horoskopski znak u 2018. godini cover Panama šeširi su opet u modi cover Osam spektakularnih cipela za proleće · · · · ·