TSDATEA EC018
PULS GRADA · moda

Tema ovog teksta je jasna, a razlozi zbog kojih smo naveli naslove dva najpoznatija romana Džejn Ostin biće vam objašnjeni u nastavku. Uvereni smo da smo vas već zainteresovali, pa krenite s čitanjem!

Rajf

Nije da baš spada u nakit, ali element ukrašavanja svakako jeste. Kada je u modi bila duga kosa, često su se nosili rajfovi. Jedan od poznatijih „manekena za rajfove“ svakako je bio Dejvid Bekam. Ali, oni su sa dugom kosom potpuno nestali sa muških glava. Na kratkoj kosi bili bi besmisleni, a i dalje aktuelnoj frizuri „šal na stranu“ pokvarili bi njen smisao.

Minđuše

Minđuše su dugo bile u modi, ali su naglo iščezle. Razloga tome ima više, ali su naglašena virilnost, često u kombinaciji sa agresivnošću, ovaj komad nakita sasvim odstranili. Minđuše su zamenili pirsinzi, ali taj vid ukrašavanja glave nije naročito blizak estetici koju nakit pretpostavlja. Metroseksualcu su minđuše još nekako pristajale, ali svakako ne više lamberseksualcu. Osim toga, preovlađujući način odevanja kod mlađih i srednjih generacija, nazovimo ga „navijački“, sa vidnom nesimpatijom gledao je na ovaj „sumnjiv“ egzemplar nakita, pa su tako prestali da ga nose i oni koji bi to možda i danas želeli.

Ali, činjenica je da mala zlatna ili srebrna alka, podjednako kao i minijaturni dragi kamen u resici uva, mogu doprineti opštem izgledu muške glave. Šekspir je nosio zlatnu alkicu na desnom uvetu! Vekovima unazad, a kod nas sve do prve polovine XX veka, postojao je ne redak običaj da jedinci u porodici nose zlatnu alkicu, isključivo zadenutu u levo uvo. Ovaj običaj sadržavao je dvostruku poruku: dotični jedinac naslednik je porodičnog imetka, pa samim tim i poželjan mladoženja, a u ratnim vremenima minđuša je upozoravala da se na njega mora obratiti veća pažnja.

Ogrlice

Ogrlice su svakako najtrajniji vid muškog ukrašavanja. Otpočelo se sa nanizanim očnjacima neke opake divlje životinje, pa preko raznoraznih varijanti, sve do nedavno popularnih zlatnih kajli sa što je moguće većim (i težim) krstom. Kajle su, nadamo se, odradile svoje, a zadržali su se diskretniji i sasvim privlačni i prihvatljivi juvelirski proizvodi. Zlatni ili srebrni lančić sa nekim malim priveskom svakako govori o autobiografskoj intimnosti njegovog nosioca. Samim tim, uvek se nosi ispod majice ili košulje. Kada je eksponiran, onda je samo nakit, i sve zavisi od percepcije samog nosioca, ali i percepcije onih kojima je namenjen da ga vide kako će biti doživljen.

Duža (ali ne dugačka) ogrlica, sa nanizanim komadima bilo čega od čega se nakit pravi: poludrago kamenje, razne perle, školjke, korali.., može biti zanimljiv akcenat, naročito ako se nosi u letnjim prilikama, što pretpostavlja promišljenu odeću, podjednako kao i povod zašto se na sebe stavlja. Više takvih ogrlica, čak i dužih, ipak je odraz hrabrosti i ekstravagancije, ali zašto da ne, naročito ako ste krenuli na parti na obali mora, ili na večeru na jahti. Ipak, osim pomenutog autobiografskog lančića, najduže će se održati kratka ogrlica, tik uz vrat, sa nanizanim poludragim kamenčićima, mesinganim kuglicama, perlicama, školjkicama.., a još više kožna ogrlica s priveskom.

Narukvice

Svako malo ulaze i izlaze iz mode. A kad je već tako, to samo znači da jesu deo i muškog nakita. Zlatne, srebrne, bakarne, kožne, sa upredenim nitima vune ili pamuka, sa na koncu nanizanim ukrasnim dodacima.., ima ih raznih. Nisu baš praktične, ali ako nekome nešto znače, u bilo kom smislu, onda je sve u redu.

U narukvice svakako ne ubrajamo brojanice sa 33 kuglice. Ili su crne, ili su crvene, i mogu se videti na mnogim muškim rukama. Svrha im je da se ponekad skinu i da se uz prebiranje kuglica izgovara „Isusova molitva“. Ovaj čin je duboko religiozan i duboko intiman, pa je za preporuku da se brojanice ne nose eksponirano, na rukama, već duboko u džepu pantalona. Ručni sat je ipak nezamenjiv. Morate ih imati više, jer bez obzira što to nije, ipak se mora smatrati elementom odevanja (kao i dugmad za manžetne). Dakle, prvo se prikladno obucite, a onda izvucite fioku sa satovima i jedan pažljivo uskladite sa onim što vidite u svom velikom ogledalu.

Prstenje

Nošenje prstenja nije tako staro kao nošenje ogrlica, ali je dovoljno odavno ovladalo mnogim muškim šakama. Evo nekih arhetipskih i civilizacijskih pravila! Diskretan prsten na malom prstu leve šake estetski je poriv par excellence. Na malom prstu desne šake, naročito ako je veći, trebalo bi nešto da kaže o moći njegovog nosioca. Burmu na domalom prstu desne šake nije potrebno obrazlagati. Burma na domalom prstu leve šake nekada je govorila da je muškarac udovac. Prsten na domalom prstu leve šake, osim estetskog utiska, trebalo bi da znači vernost nekome ili nečemu, a na domalom prstu desne šake uglavnom ima svrhu da smeta njegovom nosiocu. Prsten na kažiprstu ili srednjem prstu bilo koje šake odraz je ekscentričnosti i sklonosti ka hvalisanju.

Prsten-pečatnjak sve do pred kraj XX veka bio je deo šake ponekih uspešnih i domaćinski nastrojenih muškaraca. Sadržavao je monogram nosioca, ugraviran obrnuto, da bi kad se otisne u rastopljeni crveni vosak pokazao inicijale vlasnika. Danas nema ni tog voska, niti ima šta da se pečati, a i većine vlasnika tog prstenja više nema, tako da oni sada čame u fiokama sa porodičnim uspomenama.

Toliko o muškom nakitu, ali, na kraju, ipak priznajmo: umesto ikakvog nakita, na muškarcu je sasvim dovoljno i pouzdano privlačno – podšišana kosa, bradica od tri dana, i besprekorno sređeni nokti.

princess-claire-luxembourggettyimages-478193288-1526263284 Šik pripadnice kraljevskih porodica za koje verovatno niste čuli VIZUAL media Smart Water najinspirativniji „aksesoar” Beogradske nedelje mode page 10 savršenih aksesoara u prolećnom stilu DECHKOTZAR Trucker_Cap Summer 2018 LOGO-1 Dechkotzar: Novi printovi iz letnje kolekcije · · · · · ·