MOBA
KULTURA · art

Lepota je u oku posmatrača. Nekom je lepa jedna stvar drugom neka druga, Jednostavno, ukusi se razlikuju. A kada je reč o umetnosti, čini nam se da se tek tu ne poklapaju ukusi i ono opšteprihvaćeno verovanje da je neko delo kvalitetno i/ili lepo.

Zato na svetu postoji sve, pa tako i muzej loše umetnosti MOBA (Museum of Bad Art) koji je prvi muzej na svetu posvećen patetičnim i lošim umetničkim delima. Nisu ovde dečji crteži i žvrljotine, ovde su zaista ozbiljni radovi kojima, eto, fali malo umetnosti. A to je i moto muzeja „Lack of art that can be ignored“ (Nedostatak umetnosti koji može da se ignoriše).

Kustosi ovog muzeja prikupljaju i prikazuju sva loša umetnička dela, dela koja su nastajala da bi bila umetnost, ali eto, malo im je falilo. Samo ta umetnost.

MOBA je pravo utočište loše umetnosti. Ali, šta je loša umetnost? Da li je to ono što je ružno? Realno, čak nije lako stići ni do zidova ovog muzeja. Kriterijumi su zaista visoki koliko delo mora biti loše. Ovde se ne izlaže kič, a ovde se izlaže ono što se stvaralo tako da bude umetničko delo, ali kada je delo bilo gotovo nešto zaista nije bilo u redu. Negde u procesu je umetnik pogrešio. Kada vidite ta dela trebalo bi da osetite potrebu da pitate umetnika zašto je nastavio tim putem kad je očigledno pogrešan?

Ideja za muzej se rodila 1994. godine kada je suosnivačica muzeja Louise Reilly Sacco počela da skuplja loša umetnička dela. Danas muzej MOBA u Bostonu ima tri izložbene galerije, prodavnice i više od 600 komada loše umetnosti. U svakom trenutku je izloženo najmanje 70 komada loše umetnosti. Više o muzeju pogledajte ovde.

MOBAOtvori galeriju
Marija Nikolić Remont_cover Izložba „Horizonti“ u galeriji Remont coverizlozba Izložba „Tresetišta“ Bogdana Vojnovića tet Jednostavne i lepe tetovaže 16602890_1397354590286403_531847721310611823_n Otvaranje tri izložbe u KCB-u · · ·