Muzej za bake deke i unuke
U VAZDUHU · grad

U Muzeju Vuka i Dositeja 10. februara biće organizovan poseban program nazvan „Muzej za bake, deke i unuke“. Edukativan i interesantan program namenjen deci i odraslima deo je manifestacije „Muzej u srcu grada“ koju tokom zimskog raspusta organizuje Narodni muzej.

Lidija Ham, PR Narodnog muzeja kaže da je Muzej za bake, deke i unuke program koji je do sada organizovan više puta, i uvek bio izuzetno posećen. Odabrani termin, petkom u podne, odgovara bakama, dekama i najmlađima – tada se druže dok su roditelji na poslu.

“Za decu uvek organizujemo neku od interaktivnih radionica, a za odrasle organizujemo stručno vođenje kroz osnovnu muzejsku postavku posvećenu Vuku Karadžiću i Dositeju Obradoviću. U petak, 10. februara, deca će moći da učestvuju u radionici Moja mala mrtva priroda. Slušaće uputstva istoričara umetnosti i imati adekvatan slikarski pribor. Nakon zanimljivog teorijskog dela deca će imati mogućnost da primene to što su naučili, da učestvuju u zanimljivoj aktivnosti koja je skladu s temom radionice, i da svoje radove pokažu bakama i dekama.”

Ovaj program, kao i drugi programi koje Narodni muzej organizuje tokom školskog raspusta, jedinstvena je prilika za decu da se u muzeju zabave i nauče nešto novo. Nedavno je veliko interesovanje vladalo za radionicu Noć u muzeju. Deca su provela noć u vrećama za spavanje u Muzeju Vuka i Dositeja, i uz mnoge zanimljive sadržaje upoznala muzej na nesvakidašnji način.

Radionice za najmlađe osmislili su članovi Odeljenja za rad sa publikom i odnose sa javnošću Narodnog muzeja. Oni i vode radionice, uz dragocenu pomoć mladih članova Kluba saradnika Narodnog muzeja. Aktivan Dečji klub Narodnog muzeja otvoren je za sve zainteresovane – deca se mogu prijaviti i informisati preko veb sajta Narodnog muzeja.

Izvesno je, navode u Narodnom muzeju, da će posećene i popularne radionice koje se odvijaju ovog februara, svoju reprizu imati u toku ove godine. Lidija Ham podseća i na aktuelne progame za malo starije posetioce – to su razgovori o starom Beogradu, kao i predavanja o umetnosti, istoriji ili filologiji. Predavači su stručnjaci Narodnog muzeja, i gostujući predavači sa beogradskog Filološkog fakulteta.

A tokom čitave godine u Muzeju Vuka i Dositeja se redovno organizuju besplatna stručna vođenja kroz postavku – utorkom u podne i subotom u 17 časova. Muzej Vuka i Dositeja je memorijalni muzej, posvećen dvojici velikana srpske kulture, prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika, Vuku Karadžiću. Vukova zbirka je oformljena je krajem 19. veka, kada je Vukova kćerka, Mina Karadžić-Vukomanović, poklonila njegovu zaostavštinu Kraljevini Srbiji. U zbirci se danas čuvaju lične i porodične predmeti Vuka Karadžića, portreti i umetnička zaostavština, prva izdanja njegovih knjiga i brojna arhivska građa. Deo muzejske zbirke koja se odnosi na Dositeja Obradovića uglavnom se zasniva na likovnim prilozima, arhivskoj građi, Dositejevoj prepisci i knjigama, među kojima su prva izdanja njegovih dela.

16110498_1019086678196641_6063320565735751680_n_cover Coffee Dream: Novi lokal na Novom Beogradu za ljubitelje kafe Zima u Zemunu (foto: Saša Montiljo) Zimogrožljive priče sa zaleđenog Zemunskog keja Džez klub Mihailo Miša Blam Klub Mihailo Miša Blam: Nova džez priča u našem gradu Mikser House tim Doviđenja, Savamala! · · · · · ·