Nick Cave (foto: bbc.com)
KULTURA

Prvi tekstopisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost je Bob Dylan. Ovo je iznenadilo mnoge, a kao obrazloženje, sekretarka švedske Akademije Sara Danius je rekla: „Dylan je veliki pesnik koji stvara na engleskom jeziku“. I upoređuje njegov način stvaranja sa tim kako su stvarali Homer i Sapfo, to su bile pesme spremne za izvođenje na instrumentima, pesme za pevanje.

Pesme Boba Dylana mogu da se slušaju i da se čitaju. Sada, kada je to polje književnosti prošireno (ili vraćeno korenima, ako se poredi sa Sapfo i Homerom), možda među onima koji su prvenstveno muzičari ima još kandidata za Nobelovu nagradu za književnost?

Morrissey i njegova sumorno lepa i pomalo kisela poezija, njegove anti-indie pesme koje su zapalile srca mnogih generacija, mora se naći na ovoj listi. Preko klasika za The Smiths- There Is A Light That Never Goes Out i This Charming Man do solo stvari Everyday Is Like Sunday, Morrissey zaista piše književnost, njegovi tekstovi su prava umetnička dela pisane reči.

Kate Bush još od mladalačkog proboja sa Wuthering Heights u pesmama konstantno ima taj književni karakter. Ona je pre svega živopisan pripovedač pa tek onda muzičar.

Patti Smith, pank pesnikinja, ona u čijoj poeziji se osećaju emocije u rasponu od gneva pravednika do nadmetanja u izjavama ljubavi. Njeni najviše citirani stihovi su sa debi albuma Horses iz 1975. godine: „Jesus died for someone’s sins, but not mine„.

Nick Cave je definitivno pre svega književnik. Njegov moćan izraz se oseća u svakom stihu koji je napravio. Neverovatna istina izbija iz njegovih tekstova, snažana osećanja zartpavaju slušaoca koji ostaje bez ikakve mogučnosti da misli suprtono od onog šta Nick Cave propoveda.

Čini se, kako je krenuo, Kanye West će i dobiti Nobelovu nagradu. Ne mislimo sada samo na njegov stav i na to što sam sebe smatra najgenijalnijim i tačka, već se oslanjamo na stihove iz 2010. godine: „Inter century anthems based off inner city tantrums/ Face it, Jerome get more time than Brandon/ And at the airport they check all through my bag and tell me that it’s random”.

Ako sledeće godine Leonard Cohen dobije Nobela za književnost, greške neće biti. Ovog umetnika su proslavile pesme Hallelujah i First We Take Manhattan, takođe piše i romane. Iz svakog reda njegovog stvaralaštva izbija osećajnost viskog intenziteta, u svakom redu se pesnik kao da se suočava sa sopstvenom smrtnošću. Ali, baš zbog tih redova živeće večno.

14195465_1300602936640742_2420734380234856958_o cover1 StandUpFest 2016: Četiri dana najbolje stand up komedije Herbert manja - Goethe Fest 2016. V GoetheFEST 2016: Reality Bites Automatski nacrt Ma’nene festival: Indonežanski seljaci iskopavaju svoje pretke na svake tri godine Foto izvor: Pexels Od sutra Italija daje mladima 500 evra za 18. rođendan · · ·