Conor Oberst
KULTURA · muzika

Izdašno talentovani Conor Oberst je muzičar koji se teško prati kad je ambicija u pitanju. Na sceni je još od poznih tinejdžerskih godina, kad je i dobio odobravanje i pozitivno klimanje glavom velikih autoriteta Amerikane (Bruce Springsteen, Michael Stipe).

Krajem devedesetih i početkom nultih, Oberst je bio poznat pod pseudonimom (ili je to bio bend) Bright Eyes („Pametne okice‟ u prevodu), kad je snimio nekoliko diverzivnih žanrovsko raznolikih albuma sarađujući s velikim imenima poput Emmylou Harris.

Danas, kad Conor Oberst ima već četiri albuma, prepoznatljivog modernog folk-pop manirizma koji vuče korene u kalifornijskim sedamdesetim i kojim su hodili od Neila Younga i Grama Parsonsa preko Ryana Adamsa sve do Wilco ili A.C. Newmana i njegovih The New Pornographers. Upside Down Mountain je srećan album u kojem pored Oberstovog zaštitnog znaka – drhtajućeg, tremolo vokala, preovladava lirika slomljenog srca zarobljena ponekad u blistave, veličanstvene melodije koje ponekad prizovu i kalipso fazu Undertonesa (Hundreds of Ways).

Ono što je takođe indikativno, da je ovo prvi Oberstov album za velikog izdavača (Warner), pa je potreba da se privuče šira publika očigledna i očevidna. Osunčan i zavodljiv, ovaj album je ubedljiv dokument velikog i neistrošenog talenta koji je možda prekasno rođen, ali dodaje elegantni brokatni sjaj 2014. godini.

Marčelo Marčelo i bend Iskaz nastupaju u Barutani Belgrade Beer Fest 2013 Belgrade Beer Fest 2014: 50 bendova uz 50 pivskih brendova FKA twigs najavila solo album FKA Twigs najavila debi album Jessie Ware Preslušajte novi singl Jessie Ware ·