Damien Rice
KULTURA · muzika

Biti irski gitaroški trubadur u ovo posrnulo rokenrol vreme nije unosan posao kao krajem šezdesetih ili početkom sedamdesetih. Zato Demijen Rajs pravi osam godina hijatusa kako zbog nedostatka inspiracije tako i zbog smisla bavljenja muzikom.

Rajs je jedan od retkih derana sa akustičnom gitarom koji je tik posle velikog uspeha Dejvida Greja, uspeo da jednostavnim ali katarzičnim melodijama i napaćenom, fražilnom lirikom ostavi neočekivani ali izuzetan trag u popularnoj muzici ponajviše kao lajtmotiv filma Closer nedavno preminulog Majka Nikolsa.

Specifičnost Rajsa je bila i u tome što je nesebično i obilato koristio anđeoski glas Lise Hanigen koji je njegovim pesmama davao posebnu tananu patinu. Posle dva albuma na kojima su se mešale himne ljubavnim stranputicama ispričane uz tek violončelo i akustičnu gitaru sa Rajsovom potrebom da distorzijom i fidbekom uništi i devastira svu čistu lepotu svojih pesama, nastupila je tišina i tek poneka saradnja sa neočekivanim kolegama (Melani Loren).

Skoro deceniju posle albuma 9 ali i 12 godina posle prvenca O, album My Favorite Faded Fantasy je zrelija refleksija autorske blokade i sredovečne i mračnije ljubavi. Melodijski, album je po mnogo čemu raskošniji i kompleksniji od sirovijih ali direktinijih prethodnika. Štaviše, druga pesma, It Takes a Lot to Know a Man kao da elegantno može da stane na album Đorđa Balaševića Naposletku.

U tome i leži enigmatični talenat Demijena Rajsa koji precizno ali intuitivno stvara neočekivane emotivne preokrete ulazeći iz tihih i lomljivih vapaja u veličanstvene simfonijske aranžmane koji nedvosmisleno lome srce. Za autora u ranim četrdesetim, intrigantna je dilema opstanka i sopstvene važnosti i značaja.

Rajsova diskografija je nejaka u kvantitetu, ali životna sila pripovedača o velikim istinama ispričanim začudnom elegancijom i lakoćom je nešto što zablista i prepozna se toliko retko u svim našim ciklusima padova, uspona i padova. Demijen Rajs je, što bi kolokvijalno rekli, saundtrek za čitave živote…

Najneobičniji muzički podžanrovi 10 neobičnih muzičkih podžanrova Morrissey Top 5: Morrissey Pesme inspirisane filmovima Pesme inspirisane filmovima Oscar Mulero Oscar Mulero večeras u Drugstoru