sloboda
KULTURA · muzika

Dvadeset godina i četiri albuma kasnije, E-Play verovatno ne zvuče kao na početku karijere, međutim, sonična muskulatura je ostala gotovo ista. Nekad je ovaj beogradski bend više dugovao shoegaze pionirima Lush nego lokalnim Boyama, a u tom polju se stvari nisu mnogo promenile.

S obzirom na to da Maja Cvetković svira bas, eterični vokali s prva dva albuma zamenili su žestoka ritmična napevavanja u kojima melodioznost izbija tek iz drugog i trećeg plana. Sloboda ima tek sedam pesama i traje ispod 30 minuta, što vraća izvornu ideju ploče ispunjenu kratkim i ubitačnim pesama. Poslednji singl – Šamarčina – pored jasnog i direktnog socijalnog konteksta sadrži i flagrantni placebo rukopis ispresecan pamfletskim, iritantnim ali isto tako zavodljivim i zaraznim vokalom.

Savest albuma možda treba potražiti u najnežnijim pesmama poput Da budemo samo dobro i Japan, koje sadrže robertsmitovsku melodioznost ali i suštinsko lirsko tkanje lirike Maje Cvetković u kojoj nema dvosmislenosti. Lepo je imati muziku toliko distinktivnog ženskog rukopisa 2018.

Bojana-Cover Bojana Vunturišević u Domu omladine 2018252F05252F14252F2b252Fce69aec7d8db4df1bbf91c9d81dd6077.ba29c Majstor violine imitira životinje svojim instrumentom 1905-atheist-rap-fb-event-cover-07 Atheist Rap pravi rođendanski koncert u Barutani Ring Ring Ring Ring: Međunarodni festival nove muzike u SKC · · · · ·