14379994_1330041260396006_7616283614012929806_o cover12
KULTURA · muzika

Posle relativno uspešne diskografske saradnje sa RKV Ljubljana u prvoj polovini osamdesetih, Katarina II/EKV su svoju najzreliju fazu proveli kod beogradskih izdavača (1987−1993). U ovih šest godina našlo se četiri albuma kojima je bend iz kultnog prešao u relativnu mejnstrim fazu iako se i dalje radilo o elitističko-introvertno-slabokomunikativnoj verziji alternativnog roka.

Pre svega album Ljubav i singl Zemlja potrebno su udaljili bend od Simple Minds produkcije prethodnika S vetrom u lice nudeći čvršći i autentičniji zvuk u produkciji Teodora Janija. Dve godine kasnije, nehotice proročki Samo par godina za nas donosi još veću popularnost na SFRJ nivou uz prepoznatljive pesme pored naslovne: Krug i Iznad grada.

Opet dve godine kasnije, Dum Dum je gorčinom i beznađem eskalacije rata u SFRJ pokazao fražilnost benda koji se ubrzo urušio uz možda najelegantniji i najsmireniji album Neko nas posmatra. Poslednja pesma na albumu, ujedno i u celokupnoj diskografskoj karijeri EKV, možda najbolje očitava profesionalnu enigmu Milana Mladenovića. Pesma se zove Ponos, naravno.

Ovog puta Mascom se dobrano potrudio da za sve ljubitelje vinila priredi veličanstveno pakovanje i zvuk koji doprinosi večitosti i ideji benda čiji najvažniji članovi odavno više nisu s nama.

Death Team Death Team: Nove muzičke zvezde Ian Gillan Ian Gillan sa simfonijskim orkestrom u Sava Centru IvanaVucic3 cover Tri koncerta Gibonnija u Beogradu! Vivaldiano Vivaldiano: 3D koncertni spektakl u Kombank Areni · · · · · ·