BeFunky-collage
KULTURA · muzika

Skoro trideset godina traju KKN i naravno da to više nije isti bend od kad je gitaru virtuozno svirao Rastko Lupulović. Ponikao iz srpske generacije X, bend sa specifičnim amalgamom fanka, roka, regea, džeza i koječega i još specifičnijim vokalom Olivera Nektarijevića poprilično se razlikovao od ispisnika DD ili Plejboj.

Piše: Aleksandar S. Janković

Nekoliko života i osam izdanja i pet godina kasnije, KKN i dalje zvuče sveže, koncizno i jezgrovito. Gitare su sirovije, bučnije i direktnije, a Oliverov glas i dalje versatilan, predstavlja odavno definisan identitet benda. Uskoro možda nema mladalačku razigranost i revolucionarnost  KKN iz devedesetih, međutim i te kako nosi breme krize srednjeg doba i kao takav poseduje enciklopedijski značaj. Nedvosmisleno je jasno da je album snimljen „uživo‟, tako da je studijskih hokus pokusa poprilično malo.

Muzički, iako provejava beogradska škola ritam i bluza ranih Partibrejkersa, oseća se i ovlašni kemp legendarnih The Cramps dok preteže sonična muskulatura pratećeg benda Nila Janga – The Crazy Horse. KKN albumi su bili prepoznatljivi po vokalnim bravurama Nektarijevića (Tako volim da živim npr). Da se razumemo, i dalje ih ima, ali su definitivno sazrele u moćan rokenrol vokal.

Uskoro nije dug album, ali je konzistentan, politički samosvestan i svež, i sluša se u cugu, prirodno na 11. Mascom je zbog toga i omogućio bendu da u svojoj veličanstvenoj karijeri ima i vinilni album. Tako da sladokusci Uskoro mogu da poseduju i na LP ploči i da sporadično ustaju da promene stranu. Izvanredno.

Gabi Novak Najveći hitovi Gabi Novak na koncertu u Beogradu 30. maja VALJEVO JAZZ FEST POSTER 2019-small Glavni program 35. Valjevskog JAZZ festivala The-Rolling-Stones Najbolje pesme Rolingstonsa u kojima bend ne liči na sebe 60335195_298597171067709_3366679744979402752_n Pančevo Wrong Fest – tri dana alternativne muzike · · ·