Morisi
KULTURA · muzika

Pozer, fanatik, folirant – kako god hteli da ga etiketiramo – Stiven Patrik Morisi je najtipičniji primerak britanske muzike svih vremena. Kako je svako od Martija Vajlda ili Klifa Ričarda, preko Bitlsa i Stonsa do Franza Ferdinanda i Arctic Monkeys imao oslonac u nečemu većem i starijem, Morisi je specifičan u samodovoljštini, patnji, posipanju pepelom, samomučenju, elitizmu, egocentrizmu, patosu, sociopatiji, celibatu, vegetarijanstvu i ironiji.

Zbog toga je bilo potrebno prilično vremena da ga pre svega zemljaci prihvate kao svog jer niko nije prorok u sopstvenom selu, a onda polako i ostatak mislećeg sveta. Poslednja etnička kultura koja obožava Morisija jesu mladi Meksikanci i Južnoamerikanci.

Od mesijanskog povratka albumom „You’re Quarry‟ prošlo je ravno deset godina, a Morisi je u međuvremenu izdao dva albuma i održao nekoliko briljantnih patetičnih i u isto vreme očajničkih turneja sa skidanjem košulje uz suze i izjavama „nemojte me nikada zaboraviti‟.

Ovogodišnji album je već u startu postao čedo kontroverze, počev od bizarnog recitala naslovne kompozicije u društvu Pamele Anderson, za koji je snimljen video, pa sve do odbijanja izdavačke kuće Harvest da nastavi marketinšku podršku svog pevača. Poput Oskara Vajlda na suđenju koje će ga odvesti na dvogodišnji „sabatikal‟ u tamnicu Reding, Morisi je svoju patnju doveo na najviši stepen, stvorivši album čvrste muzičke strukture, koji možda najviše od svih dosadašnjih podseća na The Smiths iz faze „Meat is Murder‟. Takođe, bez potentnog hita već sedam-osam godina, Morisi nastavlja svoj starozavetni put prosvetitelja koji pak uživa pređašnje lovorike i mitove. Lirika ovog albuma je pomalo trapava, nedorečena u svom isiljenom pamfletizmu.

Muzički, ipak, ovaj album nije zavesa za visprene rečenice nego neka vrsta post-alter-popa koja ne priznaje milenijumske tehnološke obrte. A i što bi? Morisi je pre svega autentični produkt i malobrojni artist koji i da snimi album s tišinom, našao dovoljno stotina hiljada zainteresovanih fanova koji bi umrli za barda. Ali bukvalno.

BBC okupio all-star ekipu – pogledajte spot za pesmu „God Only Knows“ BBC okupio all-star ekipu – pogledajte spot za pesmu „God Only Knows“ Miki Solus Vodimo vas na koncert Mikija Solusa Ingrid Fuzjko Hemming Japanska pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming prvi put u Beogradu Ljubičice Koncert grupe Ljubičice u Mikser Houseu ·