3000
KULTURA · muzika

Kiton Henson je muzičar koji boluje od depresije i hrabro se bori sa njom već neko vreme. Sada je smislio jedinstveni muzički eksperiment pomoću koga će videti da li muzika može da pomogne u međusobnom razumevanju i deljenju osećanja.

Duševne bolesti je ponekad teško opisati rečima, ili makar toliko dobro da i neko drugi shvati šta se odvija u umu koji pati. Kiton Henson želi da pokuša da prenese taj osećaj depresije i anksioznosti pomoću muzike. Na svom nastupu u Londonu on je izveo svoje najnovije delo pod nazivom Šest letargija, a pojedini članovi publike su imali senzore na prstima kako bi se pratile njihove reakcije.

Henson je mesecima komponovao svoje delo koje se sastoji od šest desetominutnih delova. Oni su odraz njegovog stanja tokom pravljenja muzičkih dela, a želeo je da vidi da li može da natera publiku da se oseća isto tako. Senzori na njihovim prstima prate elektrodermalnu aktivnost i reakciju autonomnog nervnog sistema, a na osnovu toga su se menjala i svetla u sali.

On je tokom meseci pričao i sa kognitivnim neuronaučnicima da bi razumeo kako muzika utiče na nas. Kaže da je ono što zvuči tužno u pesmi jedinstveno za sve ljude, bez obzira na kulturu i poreklo. Iz te univerzalnosti napravio je muziku za koju se nada da će uspeti da prenese njegovo duševno osećanje publici i pomoći im da shvate da nisu jedini koji se tako osećaju.

CD_digipac_rasklop Muzička recenzija: Električni Orgazam „Gde smo sad?“ (Mascom) ios_large_1512374666_image Nirvana na dečjim instrumentima uopšte ne zvuči loše Belgreat festival Belgreat Festival na Lidu dondjovanicover Mocartova opera „Don Đovani“ dva dana zaredom · · ·