alireza-attari-672027-unsplash
KULTURA · muzika

Kod prerano rođenih beba postoje razni zdravstveni aspekti na koje treba obratiti veliku pažnju, a jedan od njih je moždani razvoj. Njegov ključni deo dešava se baš u trećem tromesečju trudnoće, tako da može doći do raznih poremećaja, poput problema sa učenjem.

Dobra vest je da je jedna nova studija otkrila kako posebna vrsta muzike može da pomogne u moždanom razvoju kod beba rođenih prerano, tako da on bude veoma sličan onom kod beba rođenih u predviđenom terminu. Istraživanje je obuhvatilo proveru šta bi sve prijalo bebama i došlo se do prijatnih i umirujućih zvukova koji negiraju stresno iskustvo preranog rođenja. Veruje se da je taj stres i povezan sa mnogim potencijalnim zdravstvenim poremećajima.

Kompozitor Andreas Volenvajder je osmislio terapeutsku muziku, podeljenu u tri specifična dela: muziku za buđenje, muziku za uspavljivanje i muziku za u toku dana. Instrument koji je najviše smirivao decu u istraživanjima je flauta koju koriste ukrotitelji zmija. Osmišljene su tri osmominutne kompozicije i deca su podeljena u dve grupe, od kojih je jedna dobijala pet sesija muzičke terapije a druga nijednu. Nakon 40 nedelja, obe grupe su snimljene posebnom magnetnom rezonancom.

Kod beba koje nisu slušale muziku pronađeni su nedostaci u mnogim regijama u odnosu na bebe rođene u terminu. Kod onih koje jesu primećena su mnoga poboljšanja u povezanosti moždane mreže i njenoj sveukupnoj organizaciji. U ovom trenutku se ne zna koji su dugoročni efekti ovakvog tretmana, ali on je pokazao da i za kratko vreme može doći do značajnih poboljšanja. Očekuje se nastavak i proširenje studije.

BeFunky-collage Who See nakon dvogodišnje pauze objavili novi spot! Phones on 01 - Foto - IVAN STAMENKOVIC i MILICA NIKOLIC Premijera prvog u svetu koncerta sa mobilnim telefonima „PHONES:ON” modulus002_secondteaser Sintije, Cile, sintije, pokaži mi najbitnije – najbolje od novijeg sintpopa i sintvejva BeFunky-collage Dugo smo ih čekali – Garbage u Beogradu 28. juna · · · · ·