muzika 2015
KULTURA · muzika

Predstavljamo vam naš izbor najboljih novih muzičkih izvođača u 2015. na koje treba da obratite pažnju. Mnogi od njih su na muzičkoj sceni već nekoliko godina, ali tek sada dobijaju zasluženu pažnju javnosti, dok su se drugi pojavili niotkuda i za kratko vreme pobrali lovorike publike i kritike.

Trudili smo se da budu zastupljeni različiti žanrovi, pa tako možete pročitati o novim imenima rok, postpunk, kantri, soul i rep scene. Za sad smo se zadržali na pet imena. Preslušajte i uživajte!

Girlpool

Rok duo Girlpool, koji čine Harmony Tividad i Cleo Tucker, je sa svojim minimalističkim zvukom na singlu Blah Blah Blah već uspeo da privuče pažnju publike. U junu se očekuje izlazak njihovog debi albuma Before The World Was Big koji bi mogao da ostvari zapažen uspeh budući da su feminističke teme kojima se bave u svojim pesmama trenutno veoma aktuelne u američkom javnom životu.

Natalie Prass

Do skora nepoznata muzičkim fanovima, Natalie je sa svojim prvencem, izašlim u januaru ove godine, napravila pravu pometnju među kritikom i publikom. Svi su jednoglasni u predviđanju njene svetle budućnosti. Kritičar internet magazina Pitchfork je zvuk albuma okarakterisao kao mešavinu soula i kantrija i označio Natalie kao nastavljača tradicije belog soula koji se vezuje za imena kao što su Dolly Parton, Dusty Springfield i Jenny Lewis.

Leon Bridges

Retro zvuk je uveliko popularan među soul izvođačima. Pored velike Amy Winehouse, tu su i relativno manje popularni Lee Fields i Aloe Blacc, koji se takođe mogu pohvaliti kvalitetnim izdanjima u ovom žanru. Novo ime na sceni je Leon Bridges, i on za razliku od gore pomenutih autora odbija da u svojoj muzici doda bilo koji elemenat koji nije postojao u zlatno doba Sama Cooka i Solomona Burkea. Čak mu i stil odevanja i frizura izgledaju kao da su sa početka 60-ih godina prošlog veka. Sa diskografskom kućom Columbia iza sebe, očekuje se da će Leon posle izlaska debi albuma postati nova soul zvezda.

Viet Cong

Njihov debi album Viet Cong je pokupio gotovo univerzalne hvalospeve. Ako još niste čuli za ovu grupu, sada je pravo vreme da preslušate njihov izrazito originalan postpunk zvuk koji bi zbog svog intenziteta mogao da prođe kao pozadinska muzika apokalipse.

Lizzo

Svi koji su voleli grupu Salt-N-Pepa će se radovati novim izdanjima reperke Lizzo koja zvuči kao pravi naslednik njihovog stila. Već nekoliko godina u muzici, Lizzo je tek prošle godine sa singlom Batches & Cookies uspela da privuče pažnju publike. U 2015, Lizzo je podrška na turneji benda Sleater-Kinney, tako da ne sumnjamo da će ovo biti godina kada će konačno njena zabavna muzika sa porukom doći do malo šireg auditorijuma.

Insurgent Woodkid i Lykke Li obradili pesmu “Never Let Me Down” grupe Depeche Mode Automatski nacrt Hladno pivo „Vjeruj u mene“ – pogledajte prvi dokumentarni video spot benda Beogradski mladi simfoničari Beogradski mladi simfoničari: Uzbudljivi i drugačiji koncerti Vatra Vatra slavi 4. rođendan uz nastup Araabmuzika ove subote