tonka 3
KULTURA · art

Na Beogradskoj tvrđavi ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić otvoren je prvi Ilustrofest – Festival ilustracije pod generalnim pokroviteljstvom banke Poštanska štedionica i u saradnji sa JKP Beogradska tvrđava i CEBEF-om (Centar beogradskih festivala).

Festival je otvoren velikom međunarodnom izložbom najboljih ilustracija iz celog sveta (80 autora, 200 ilustracija u 5 festivalskih kategorija) prema selekciji stručnog žirija u sastavu: prof. Jana Oršolić, prof. Jugoslav Vlahović, Slavimir Stojanović, Dušan Jovović i Alina Mara Vujić. Na otvaranju festivala dodeljene su nagrade najboljim ilustratorima: Vandi Čižmek (Hrvatska) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracija knjige, Moniki Lang (Srbija) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracije u medijima, Jovani Mugoša (Češka) za najbolju ilustraciju u kategoriji ilustracija u dizajnu, Anđeli Janković (Srbija) i Stefanu Grkoviću (Srbija) za najbolje ilustracije u kategoriji lični i društveno-angažovani projekti. Dobitnik Grand Prix-a najveće nagrade Festivala za najboljeg ilustratora ovogodišnje selekcije je Srđa Dragović (Crna Gora) za sveukupno stvaralaštvo.

Prema rečima osnivača i direktora Ilustrofesta Anite Todorović ogroman odziv učesnika i stroga selekcija radova (od 2000 pristiglih radova stručni žiri je izabrao 200 najboljih radova koji su izloženi na postamentima ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić od 23. maja do 10. juna) ukazuje na veliku potrebu da se da prostor ovoj novoj kreativnoj klasi – mladim ilustratorima koji mogu da stanu rame uz rame sa svetskim ilustratorima i Beograd promoviše kao kreativan grad, mesto susreta kreativaca iz regiona i sveta. Damir Handanović, direktor Centra beogradskih festivala istakao je da je Beogradu potreban jedan ovakav festival koji je jedinstven u celom regionu i da je opredeljenje gradskih vlasti da ovakve kreativne inicijative podrži i ubuduće!

Uz izložbu najboljih ilustracija tokom celog trajanja Festivala, svakog radnog dana od 16 do 20 časova, na Kalemegdanu na platou ispred Paviljona Cvjeta Zuzorić biće organizovan Bazar ilustracija gde će mladi ilustratori predstaviti i prodavati svoje ilustracije i upotrebne predmete koje su ilustrovali (tanjire, čaše, torbe, rokovnike…).

Tokom celog Festivala biće organizovane besplatne radionice crtanja i ilustracije za decu i odrasle koje vode talentovani mladi ilustratori. Festival ima i humanitarni karakter: neki od najboljih ilustratora koji su gosti Festivala i Beograda, uživo na Kalemegdanu ilustrovaće edukativne igračke koje će potom biti poklonjene deci iz Prihvatilišta za decu Beograd.

U sredu 29. maja od 16 časova na Ilustrofestu igračke za decu Prihvatilišta ilustrovaće Dušan Jovović, slikar, član žirija.

Festival će biti zatvoren u petak 31. maja u 19 časova dodelom specijalne nagrade koju Zadužbina Momo Kapor dodeljuje najboljem crtaču iz ovogodišnje selekcije. Zahvaljujući zadužbini, uoči zatvaranja Festivala u prodaji će se naći i reprint Momine knjige Uspomene jednog crtača, koja će takođe biti predstavljena publici uz odlomke iz knjige koje će te večeri čitati neki od naših najdarovitijih glumaca.

MSU Izložba „Ženske priče“ u Salonu Muzeja savremene umetnosti Leto u muzeju sajt-vizual 2 Koncert „TRESE.LUPA.UDARA” otvara manifestaciju „Leto u muzeju” romnic83-illustration000 Digitalni crteži koji spajaju stvarnost i fantaziju VIZUALI FB „Videlo sveta” – Vinaverovi dani evropske kulture · · · · ·