CUK IMAGO pic01
U VAZDUHU · trend

Odupirući se opštem neukusu, kreativni ljudi Beograda napravili su prava duhovna skloništa, mesta gde se sluša dobra muzika, pričaju dobre priče, gde se oseća umetnički duh i u kojima vlada urbana i pozitivna atmosfera. Ako vam sve ovo dobro zvuči, ovo su mesta koja vam preporučujemo da posetite što pre

CUK Imago

U Dečanskoj 14, gde je nekada bio tržni centar Imago , odnedavno je smešten CUK Imago (Centar urbane kulture Imago). Radi se o prostoru ukupne površine od oko 1.000 kvadratnih metara, čiji je veći deo predviđen za koncerte, promocije, nastupe, dok je manji deo odvojen za jedanaest lokala u kojima će posetioci naći gradske potrepštine (odeću, obuću, knjige, reciklirane proizvode, muziku…). Ostaje da se ovaj kulturni centar u smislu ponude tek razmaše, a već dosad predstavio se kao zgodno mesto za gradska dešavanja i okupljanja, poput Fijuk sajma malih izdavača, Hip hop festivala, višetomne Velike berze ploča, CD-a i audio opreme.

Leila Records and Books

Ovaj (malo je reći) jedinstveni prostor u ponudi Beograda je prava oaza posvećeničkog fetišiziranja valjane muzike na, recimo, desetu decimalu. Reč je o prodavnici gramofonskih ploča i  knjiga, koja u isti mah funkcioniše i kao galerija, kafe, ali i kao prostorno nevelik ali dinamičan i po grad i ljude u njemu značajan kulturni centar. Tako je ova neodoljiva gradska luka (Kralja Petra 41) redovno poprište muzičkih i knjiških promocija, džem-sešn uživancija, a krenula je i serija predavanja koju na temu skrajnutih bisera vodi Profesor Dr. Smeđi šećer. Mimo toga, tu je i osnovna namena ove kuće – u ponudi je više od 10.000 (novih/polovnih) brižljivo probranih muzičkih izdanja na vinilu.

Muzička kuća Metropolis

Na mestu radnje PGP RTS-a (Makedonska 21)  pre nekog vremena iznikla je Muzička kuća Metropolis. Reč je o prvenstveno prodavnici nosača zvuka, koja u isti mah (na dve etaže) posluje i kao kafe sa prilično bogatom i redovnom ponudom živih muzičkih sadržaja (programi se nekoliko puta sedmično, shodno prostoru, kreću u rasponu od akustičarske, ritam i bluz muzike do svedenijeg džeza). Očigledno da se ovde radi o muzici koja je nekada kod nas bila smatrana glavnim tokom, dok se danas, pred naletom posve drugačijeg doživljaja tog mejnstrima, smestila pod okrilje alternative opštem neukusu. U tome je i značaj ove gradske kote – upravo u toj diskretnoj borbi za danas tako nedostajući kvalitetan glavni tok, u odnosu na koji je onda daleko lakše tražiti alternativni otklon, a kopča sa nekadašnjom namenom tog prostora predstavlja i važan kontraargument tezi o sveopštem diskontinuitetu kod nas.

Topolska 18

Na ušuškanoj vračarskoj adresi, naglašenoj u samom nazivu ove kuće (a šire poznatoj po istoimenom hitu koji je u Srećnim ljudima izvodila Snežana Savić) skrasio se unikatan prostor i poduhvat i još jedan alternativni kulturni centar u malom, otvoren u julu 2015. Osim kafea sa standardnom i pristojnom ponudom pića po volji većine, pod krovom (i u bašti) Topolske 18 našlo se mesta za stvaralaštvo i popularnu kulturu u primetno širem zamahu. Tu su likovne, kao i radionice kaligrafije i fotografije, filmske projekcije (uključujući i Sredok, sredu posvećenu probranom dokumentarnom filmu), izložbe (sa dodatnom saradnjom sa umetnicima iz daleke a bliske nam Katalonije), te časovi jezika. Uprava Topolske 18 svoju kuću pojašnjava i kao „mesto otpora kapitalizmu i izgradnje zajedničkih priča radosti, nade i, naravno, pobede‟. Topolska 18 dosta vešto koristi prostor koji ima na raspolaganju, atmosfera neusiljenosti izdvaja je iz većinske beogradske ponude, a sama pozicija i okruženje dodaju sveukupno krajnje pozitivnom utisku o ovom vrlom, novom mestu.

Zadruga Oktobar

Duh praktičnijeg i popularnoj kulturi bliže shvaćenog društvenog aktivizma zatiče se i lako se očitava i u slučaju Zadruge Oktobar (Strahinjića bana 33). Zadruga Oktobar u trenu štrči iz dominatne ponude ove beogradske štrafte, a tim koji stoji iza nje ovu svoju misiju predstavlja kao „samoorganizovani društveni centar koji duže od dve godine vodi grupa aktivista i aktivistkinja‟. Oktobar već pri prvoj iole dužoj poseti ostavlja utisak srećnog, skladnog i promišljenog spoja aktivizma i dobrog provoda. Zamisao je da Oktobar funkcioniše kao mesto za javne rasprave, razmenu ideja i interni rad, ali i kao kota finije zabave uz zahtevnije i osobenije muzičke ponude i nadražaje. Osim toga, u Oktobru počesto gostuje i Ilegalni bioskop sa odabirom atipičnijih i uticajnih filmskih naslova, a tu i tamo na meniju ove kuće nađe se i dalje neodljivi AFŽ Yu dernek sa krajnje demokratskim izborom srčane muzike za (nadajmo se, svakim danom sve manje i manje obespravljene) narodne mase.

3D tetovaže Novi trend: 3D tetovaže Muška moda u Londonu 2016. Muška moda u Londonu: Važno je zvati se Gatsby Muška moda 2016. Muške frizure u 2016: Neuredna kosa će biti hit iStock_000003642334_Large Iznajmljeni život · ·