DCIM102MEDIADJI_0022.JPG
KULTURA · art

Britanski vajar Džejson Dekers Tejlor još jednom je oduševio poklonike umetnosti novom neverovatnom instalacijom. Kreiran u saradnji sa luksuznim lancem hotela „Fairmont Maldives Sirru Fen Fushi“, „Colarium“ je delimično potopljena umetnička galerija sa preko 30 skulptura, koje će predstavljati improvizovano stanište korala i drugih morskih vrsta.

Nakon devet meseci rada, instalacije su ugledale svetlost dana, te sada nastavljaju svoj život pod vodom. Konstrukcija je sagrađena od pH neutralnog čelika prošaranog sitnim prorezima, tako da podseća na organizme koji žive u vodi. Zahvaljujući tim šupljinama, ona je vrlo atraktivnog izgleda, te je moguće videti šta se krije unutar nje, ali je sa druge strane i vrlo postojana i otporna. Najbolje od svega je što na ovaj način možete otkrivati raznovrstan morski svet u potpuno novom okruženju.

„To je gotovo kao nekakav obrnuti zoo vrt“, kaže Džejson Dekers Tejlor. „U gradu odlazimo u zoološki vrt, i gledamo životinje koje su u kavezu. Sa druge strane, ovako imamo doživljaj kao da smo turisti koji su u kavezu, dok brojne životinjske vrste pod vodom mogu da nam se približe i razgledaju nas.“

Skulpture su raspoređene na tri nivoa, kako bi dočarale međusobnu usklađenost prirodnih elemenata. Na vrhu se nalaze figure u obliku crnih silueta koje gledaju ka nebu. Ostale skulpture raspoređene su unutar galerije tako da su delimično potopljene, a delimično otkrivene. Poslednji sloj čine figure koje su potpuno pod vodom i u stalnom kontaktu sa morskim svetom. Tejlor se opredelio za nerđajući čelik koji reflektuje svetlost, stvarajući prelepe efekte. Zahvaljujući tome, ova neobična galerija odražava specifičnu atmosferu pod vodom koja je svakoga dana drugačija.

Colarium iskustvo započinje još na obali, u dugačkom bazenu. Odatle se posetioci kreću podvodnom stazom napravljenom od topola i zasađenih korala, kako bi došli do delimično potopljenog stepeništa i platforme koja omogućava pristup galeriji. U nastavku pogledajte čarobne kadrove ove galerije koji su nedavno zabeleženi.

Nesvakidašnja umetnička galerija pod vodom Otvori galeriju
image Izložba koja menja pogled na modnu industriju bttf15 Najbolji filmski posteri svih vremena gradovi kolaz naslovna Ovakve razglednice svi žele da dobiju G12 HUB DOM OMLADINE JULI Izložba „Beogradska performans art scena – jedan uvid“ u galeriji Doma omladine · · · ·